Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

SIGILIUL ORAȘULUI MEDIEVAL BAIA MARE – Tiparul din argint, vechi de peste 500 de ani, a fost furat în 2011

Publicat cu

pe

Istoria medievală a orașului Baia Mare continuă să fascineze, în special după ce acea perioadă a fost evidențiată într-un film despre un argintar local. Clădirile de aproximativ 500 de ani din vechiul centru al orașului aprind imaginația tuturor, cu povești și intrigi din acea vreme.

Dintre cele mai interesante obiecte cunoscute din acea vreme sunt sigiliile, unele dintre ele fiind realizate chiar de un argintar băimărean, care a fost și subiectul unui film.

Cel mai vechi sigiliu al orașului Baia Mare a fost folosit de la mijlocul secolului al XIV-lea până în anul 1480. A rămas cunoscut pentru inscripția în limba latină, iar unele elemente au fost preluate în următoarele sigilii ale orașului. Se presupune că placa tiparului sigilar este opera unui meşter argintar din Baia Mare, după cum explică muzeografa Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș.

Ce rol avea sigiliul orașului

Pentru că, la acea vreme, Baia Mare era un oraș liber regal, avea mai multe privilegii (drepturi), care trebuiau cumva legalizate. Astfel, era nevoie de un sigiliu care să arate legalitatea și autenticitatea documentelor emise de conducerea orașului.

„Cel mai vechi sigiliu cunoscut al oraşului este cel octogonal, impresionant ca dimensiuni, formă şi realizare tehnică. Acest sigiliu, executat la mijlocul secolului XIV, folosit până în anul 1480 şi descoperit întâmplător în anul 1904, prin conţinutul inscripţiei în limba latină, ne transmite peste timp ceea ce considera comunitatea oraşului că era cel mai important pentru ea, în vremurile acelea: «Sigiliul oraşului Râul Doamnelor. Dragostea dintre cetăţeni este suprema tărie a oraşului» (Sigillum de Rivulo Dominarum. Mutuus Amor Civium Optimum est Civitatis Firmamentum)”, arată muzeografa Lucia Pop de la MJIA.

Continuarea articolului, pe adevarul.ro

Actualitate

YHP Logo