Connect with us
Descarcă aplicația

SPORT

PRINS! – Câştigătorul semimaratonului de la Beijing, deposedat de medalie

Publicat cu

pe

He Jie a fost privat de titlul de câștigător al semimaratonului de la Beijing de la sfârșitul săptămânii trecute, după ce o investigație a confirmat că alți trei alergători au încetinit pentru a-i permite lui He Jie să se impună, conform informațiilor furnizate de AP.

Toți cei patru alergători au fost descalificați și li s-a cerut să returneze medaliile și premiile în bani.

Utilizatorii chinezi de internet au distribuit înregistrarea video a ultimului moment al cursei de duminică, suspectând că aceasta a fost manipulată. În imagini, se poate vedea cum trei alergători africani încetinesc pentru a-i permite lui He, cel mai bun alergător de cursă lungă din China, să treacă în fața lor puțin înainte de linia de sosire. Cei trei alergători și-au redus deliberat ritmul, conform unui comunicat emis de o comisie specială desemnată pentru a investiga cursa.

Comitetul special a dezvăluit că alergătorii fuseseră inițial angajați ca „pacemakers” de către un sponsor, dar organizatorii principali ai cursei nu erau conștienți de acest lucru. Unul dintre alergători nu a reușit să termine cursa.

Comunicatul nu a confirmat dacă cursa a fost sau nu manipulată, dar a prezentat scuze.

„Ne cerem scuze profund și sincer întregii lumi și fiecărei părți a societății pentru că nu am identificat și corectat greșelile la timp în această cursă”, a menționat comitetul.

Zhong’ao Lupao Sports Management Co, principalul organizator, a fost privat de dreptul de a mai găzdui semimaratonul de la Beijing ca pedeapsă.

Unul dintre alergători a explicat pentru BBC Sport Africa că l-au lăsat pe Jie să câștige pentru că au fost angajați să servească drept „pacemakers” și nu concurau pentru a câștiga cursa.

„Nu am fost acolo pentru a concura”, a explicat Willy Mnangat din Kenya. „Rolul meu era să stabilesc ritmul și să-l ajut pe el să câștige, dar, din nefericire, nu și-a atins obiectivul, care era să doboare recordul național”.

Actualitate

YHP Logo