„Comuna Copalnic-Mănăștur este și a fost, de-a lungul vremii, un important centru economic, social și cultural pentru zona de sud-est a Țării Chioarului.
Se întinde pe un teritoriu vast, cu un relief variat, ce se ridică și coboară molcom din luncile râurilor Cavnic și Bloaja, peste platoul Prelucilor, până în Cheile Lăpușului. În prezent, având în componență 12 sate (Berința, Cărpiniș, Copalnic, Copalnic-Deal, Copalnic-Mănăștur, Curtuiușu Mic, Făurești, Lăschia, Preluca Nouă, Preluca Veche, Rușor și Vad), cu o populație de peste 5000 de locuitori, 2780 de gospodării și o rețea de drumuri de peste 450 km, comuna Copalnic-Mănăștur presupune o abordare strategică și complexă din punct de vedere administrativ, care să țină seamă de particularitățile și nevoile comunității locale.
Din acest punct de vedere, comuna a cunoscut, în ultimii 20 de ani, o perioadă de dezvoltare și modernizare, datorită fondurilor europene atrase de administrația publică locală.
Astfel, din anul 2004, până în prezent, administrația comunei Copalnic-Mănăștur a reușit să atragă fonduri europene pentru numeroase proiecte (finalizate sau aflate în stadiu de implementare), în valoare totală de peste 50.000.000 euro, fiind premiată pentru absorbția fondurilor europene la nivel județean și regional.
Acest lucru nu ar fi fost posibil fără o strategie pe termen mediu și lung care să aibă la bază identificarea nevoilor reale ale comunității și ale domeniile prioritare de dezvoltare. În acest sens, proiectele au vizat dezvoltarea, modernizarea și întreținerea infrastructurii rutiere vaste, a iluminatului public și a rețelei de apă și canalizare.
Până în momentul de față, a fost realizată și modernizată rețeaua cu apă pentru 9 sate, urmând ca, printr-un proiect aflat acum deja în stadiul de implementare – achiziție publică, să se alimenteze cu apă potabilă și satele de pe platoul Preluca.
Atât clădirile școlilor și grădinițelor, cât și căminele culturale din comună, terenurile, facilitățile și sălile de sport, au beneficiat de lucrări de construire, modernizare și dotări generoase, pentru asigurarea tuturor condițiilor pentru desfășurarea activităților educaționale culturale și sportive. În privința serviciilor medicale, alături de dispensar, cabinete stomatologice și farmacii, va funcționa din acest an și o stație de salvare cu personal permanent.
Considerăm că, alături de consilierii locali și cu sprijinul administrației județene și naționale, putem să continuăm cu succes proiectele de modernizare și dezvoltare a comunei și să inițiem altele noi, pentru a le asigura oamenilor frumoși și harnici de aici toate condițiile unui trai prosper, aici, acasă – în Copalnic-Mănăștur!
Vasile Ștefan MIHALCA,
Primarul comunei Copalnic-Mănăștur