Guvernul Statelor Unite a anunțat joi că va reclasifica marijuana ca un drog mai puțin periculos, plasând-o în aceeași categorie de risc ca steroizii sau paracetamolul, potrivit agențiilor DPA și Agerpres.
„Prea multe vieți au fost distruse din cauza abordării noastre eșuate față de marijuana”, a declarat președintele american Joe Biden pe rețeaua de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter. „Astăzi, Departamentul de Justiție face următorul pas pentru a reclasifica marijuana din lista I în lista a III-a a drogurilor din legislația federală”, a adăugat el.
În Statele Unite, drogurile sunt clasificate în cinci categorii. Până acum, marijuana (canabis) a fost inclusă în categoria I, cea mai strictă, alături de droguri precum heroina, LSD și ecstasy, care induc o dependență foarte mare.
La începutul acestei luni, Departamentul de Justiție a propus ca marijuana să fie mutată în categoria a III-a, care include substanțe cu risc moderat sau scăzut de dependență. Astfel, marijuana va fi considerată similară cu steroizii și paracetamolul. Presa americană a descris această reclasificare drept o măsură istorică, recunoscând utilizarea medicală a canabisului, deși nu este planificată o legalizare completă la nivel național pentru consumul privat.
Propunerea va fi înaintată Agenției americane de combatere a drogurilor (DEA) pentru o decizie finală. Deși marijuana este deja legală pentru uz recreativ și medical în peste 20 de state americane și doar pentru uz medical în mai mult de o duzină de alte state, legislația federală rămâne în urmă. Schimbarea categoriei ar permite companiilor care cultivă și comercializează canabis să își deducă cheltuielile de exploatare din baza de impozitare, ceea ce în prezent este interzis.
Această schimbare ar îmbunătăți semnificativ modelul de afaceri al acestor companii. Deși multe companii s-au listat la bursă în ultimii ani, industria canabisului se confruntă încă cu numeroase obstacole, inclusiv refuzul aproape tuturor băncilor de a le accepta ca clienți. Aceste bănci riscă să fie excluse de la mecanismele de garantare a depozitelor dacă finanțează activități considerate ilegale.
Această situație crește costurile de operare pentru producători și distribuitori și creează probleme de securitate legate de deținerea unor mari sume de numerar. Schimbarea poziției guvernului federal american ar putea atrage, de asemenea, interesul marilor companii farmaceutice.