Un bărbat de 55 de ani, diagnosticat cu simptome de Alzheimer, a reușit să-și îmbunătățească semnificativ starea de sănătate prin schimbări în stilul de viață, relatează CNN.
Dr. Richard Isaacson, neurolog preventiv, a fost surprins de rezultatele analizelor pacientului său, Simon Nicholls, un antreprenor în vârstă de 55 de ani. Biomarkerii din sânge indicativi pentru Alzheimer aproape că dispăruseră din creierul lui Nicholls în doar 14 luni.
„Am fost uimit. A fost un șoc total: testele de sânge au revenit la normal”, a spus Isaacson, director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. Aceste rezultate remarcabile nu au fost obținute printr-un medicament revoluționar, ci prin voința și eforturile pacientului. Nicholls și-a redus riscul de Alzheimer urmând recomandările lui Isaacson privind dieta, exercițiile fizice, reducerea stresului și optimizarea somnului, alături de câteva suplimente alese strategic și medicamente prescrise de cardiologul său. „Am fost foarte îngrijorat. Am un băiat de 3 ani și unul de 8 ani. Este esențial pentru mine să rămân alături de ei cât mai mult timp posibil”, a spus Nicholls. „Există multe schimbări în stilul de viață care pot întârzia progresia bolii și oferi mai mult timp până când va fi găsit un tratament”, a adăugat el. Nicholls are două copii ale genei APOE4, una de la fiecare părinte, ceea ce îi crește riscul de Alzheimer de cel puțin zece ori.
„Din păcate, mama mea a murit de Alzheimer la 70 de ani”, a spus Nicholls. „În ultimii 10 ani din viața ei, a stat pe un scaun, legănându-se, luând 14 medicamente. Prefer să fiu sănătos mai mult timp și să mor rapid”, a spus el. Isaacson, care și el are cazuri de Alzheimer în familie, crede că este posibil să reduci riscul genetic de Alzheimer prin schimbări de stil de viață și intervenții medicale, mai ales dacă începi devreme. El a deschis prima clinică din SUA dedicată prevenirii bolii Alzheimer în New York, în 2013, înainte de a se muta în Florida în 2021.
Cercetările sale au arătat că schimbările în stilul de viață pot îmbunătăți funcția cognitivă, în special la femei. Astăzi, cercetători din întreaga lume studiază impactul acestor modificări, cum ar fi dieta sănătoasă pe bază de plante, reducerea stresului, antrenamentul de forță, exercițiile aerobice și somnul de calitate. „Nu folosesc termenul „remisie”, deoarece nu știu ce înseamnă în contextul Alzheimerului. Dar rezultatele pe care le-am văzut cu Simon și alți pacienți sunt extrem de încurajatoare”, a spus Isaacson. Nicholls face zilnic 10.000 de pași și evită zahărul, îndulcitorii artificiali, alcoolul și alimentele ultraprocesate, optând pentru dieta mediteraneană, bazată în mare parte pe legume.