Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

E OFICIAL – Șoferii, amendați în baza filmărilor din trafic sau pe baza camerelor de pe drumuri

Publicat cu

pe

În Baia Mare avem camere de supraveghere video a traficului rutier. Dacă până acum șoferii nu erau foarte siguri că pot fi amendați pe baza filmărilor făcute cu aceste camere, de acum înainte lucrurile se vor clarifica. Asta fiindcă șoferii vor putea amendați pe baza filmărilor făcute atât de camerele video ale mașinilor din trafic, cât și pe baza filmărilor făcute de camerele de supraveghere instalate în localități.

Potrivit OUG 84/2024, „Poliția Română are dreptul de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier, colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează. Poliția Română primește de la administratorii drumurilor publice de interes județean și local, automat, prin intermediul unor sisteme de comunicații securizate, semnalări și datele de monitorizare a traficului aferente acestora care privesc posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice, prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară”.

„Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum, interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, semnificația culorii roșii a semaforului, trecerea la nivel cu calea ferată, interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată. Administratorii drumurilor publice au obligația de a se asigura că mijloacele tehnice destinate măsurării vitezei care furnizează date către Poliția Română sunt omologate și verificate metrologic, potrivit normelor în vigoare, de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier, de a asigura capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor întocmite în legătură cu încălcarea normelor de circulație pe drumurile publice”, se precizează în OUG-ul amintit mai sus.

Potrivit documentului amintit, „polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute în lege și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.  

„Sesizarea participantului la trafic trebuie să conțină în mod obligatoriu datele acestuia de identificare – nume, prenume și cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare, datele de contact – număr de telefon și adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura și să fie însoțită de înregistrarea audio-video. Comunicarea sesizării se realizează prin platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice. Competența de verificare a sesizării aparține poliției rutiere pe raza căreia a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională. Sesizarea greșit îndreptată se trimite poliției rutiere competente, considerându-se valabilă dacă a fost trimisă în termen.

Înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic, data și ora când au fost surprinse manevrele agresive, locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive, vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz, semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției. 

Sesizarea se clasează de către poliția rutieră competentă, fără altă formalitate, dacă se constată că aceasta nu este formulată de un participant la trafic, persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod nemijlocit și întâmplător manevrele agresive, aceasta nu cuprinde elementele prevăzute de lege, aceasta a fost transmisă după o perioadă mai mare de 30 de zile de la data surprinderii manevrelor agresive, înregistrarea audio-video sau video lipsește ori nu cuprinde toate elementele. Se consideră că persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod întâmplător manevrele agresive atunci când aceasta a sesizat, cu privire la același autovehicul, mai mult de o posibilă faptă contravențională săvârșită într-un interval de 24 de ore sau mai mult de trei posibile fapte contravenționale săvârșite într-un interval de 15 zile, aceasta a sesizat, cu privire la același loc, mai mult de trei posibile fapte contravenționale săvârșite într-un interval de 24 de ore sau mai mult de șapte posibile fapte contravenționale săvârșite într-un interval de 15 zile.

Înregistrarea audio-video sau video, împreună cu sesizarea se păstrează pentru o perioadă de 1 an de la data sesizării, cu excepția situațiilor în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor. La împlinirea acestui termen înregistrările se distrug, prin proceduri ireversibile. În cuprinsul procesului-verbal de constatare a contravenției, întocmit ca urmare a verificării sesizării, se consemnează obligatoriu împrejurările în care a fost constatată aceasta, inclusiv numărul de înregistrare al sesizării participantului la trafic ce a perceput cum s-a petrecut fapta contravențională și a surprins-o în înregistrarea audio-video sau video.

Procesul-verbal de constatare a contravenției se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori. 

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo