Camera Deputaţilor a fost convocată luni în sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei privind urşii, în urma tragediei din Munţii Buceg în care o tânără de 19 ani atacată de urs a murit după ce a căzut într-o râpă.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, proiectul de lege privind intervenția imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora. Legea a fost votată cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă şi 23 de abţineri.
Proiectul prevede uciderea, în 2024 și 2025, a 426 de urși bruni, pentru prevenție la nivel naţional, şi a 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.407/2006, precum şi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021.
Ce spune proiectul de lege (sursa romania.europalibera.org)
Repartiţia exemplarelor de urs brun care urmează să fie ucise în baza cotei de prevenție pentru 2024 se face în funcţie de numărul atacurilor la adresa populaţiei, respectiv în funcţie de numărul şi valoarea pagubelor materiale generate de atacurile de urs brun centralizate la nivelul autorităţilor care răspund de vânătoare.
Pentru anii următori, se aprobă prin ordinul conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare.
Exemplarele din specia urs brun, care reprezintă cota de prevenţie la nivel naţional, pot fi recoltate, adică ucise, de vânători până la data de 31 decembrie 2024.
Craniul şi blana de urs recoltate se evaluează conform metodologiei prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.418/2005 pentru aprobarea metodologiei de evaluare a trofeelor de vânat, în conformitate cu metodologia Consiliului Internaţional de Vânătoare şi Protecţie a Vânatului, denumit în continuare C.I.C., în termen de 3 zile lucrătoare de la recoltare.
În situaţia în care, din orice motive, se recoltează exemplare a căror blană a fost evaluată la mai mult de 400 puncte la care se pot adăuga maxim 5% din punctajul obţinut, atât blana, cât şi craniul aparţinând exemplarului în cauză se predau structurii teritoriale de specialitate a Gărzii Forestiere Naţionale în a cărei rază de activitate se încadrează locul unde s-a desfăşurat acţiunea de recoltare şi rămân în proprietatea statului.
Autoritatea centrală care răspunde de vânătoare face cel puţin din 2 în 2 ani un studiu privind evoluţia populaţiei de urs brun în România.