Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

STUDIU – Aproape jumătate din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau amânate

Publicat cu

pe

Aproape jumătate din cazurile de demență la nivel global ar putea fi prevenite sau amânate, potrivit unui studiu citat de The Guardian. Experții au identificat 14 factori de risc pentru demență și estimează că numărul persoanelor afectate va ajunge la 153 de milioane până în 2050, ceea ce va pune o presiune uriașă pe sistemele de sănătate și asistență socială, cu costuri anuale de peste 1 miliard de dolari.

Un raport publicat în The Lancet arată că abordarea acestor 14 factori de risc pe parcursul vieții ar putea preveni sau întârzia 45% din cazurile de demență. Printre acești factori se numără: educația redusă, deficiențele de auz și vedere, hipertensiunea, fumatul, obezitatea, depresia, inactivitatea fizică, diabetul, consumul excesiv de alcool, leziunile cerebrale, poluarea aerului și izolarea socială.

Profesorul Gill Livingston de la University College London a subliniat că demența nu este inevitabilă și că stilul de viață sănătos, inclusiv exercițiile fizice, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, poate reduce riscul de demență și întârzia debutul acesteia. Aceste măsuri nu doar cresc anii de viață sănătoasă, ci reduc și perioadele de boală.

Pentru prevenirea demenței, comisia Lancet a făcut 13 recomandări, inclusiv utilizarea aparatelor auditive, reducerea expunerii la zgomot dăunător, tratamentul colesterolului ridicat de la vârsta de 40 de ani și accesul la o educație de calitate pentru copii. Implementarea acestor măsuri ar putea aduce economii semnificative și ar îmbunătăți calitatea vieții.

Fiona Carragher de la Societatea Alzheimer și Dr. Susan Kohlhaas de la Alzheimer’s Research UK au subliniat că, deși vârsta și genetica sunt cei mai mari factori de risc, schimbările în stilul de viață și măsurile de sănătate publică pot avea un impact major în reducerea riscului de demență.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo