Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

GAZ RUSESC – În România, sub 10% din consumul total de gaze vine din Rusia

Publicat cu

pe

Finlanda, Macedonia, Letonia și Estonia sunt puternic dependente de importul de gaze naturale din Rusia, iar România nu ar fi printre țările cele mai afectate de o ruptură a relațiilor cu țara care a invadat Ucraina, arată o analiză economică.

Proporția importului rusesc din consumul total de gaze era de 8%, la nivelul anului 2019, potrivit unei statistici publicate de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. Chiar dacă procentul nu pare îngrijorător, România trebuie să țină cont de faptul că războiul Rusiei în Ucraina ar putea îngreuna aceste importuri de gaze, iar zăcămintele de gaze naturale pe care le are România sunt limitate, atrag atenția specialiștii.

“România are o dependență scăzută, proporția importului rusesc din consumul total de gaze fiind sub 10%”, subliniază economiștii. Mai precis, pentru România, 79% din totalul de gaze naturale reprezintă, în 2019, producție internă, 8% vine din Rusia și restul de 13% din alte țări. Nici în anul următor, în 2020, aportul Rusiei la consumul de gaze naturale al României nu a depășit semnificativ pragul de 10%.

În Finlanda și Macedonia, gazele vin integral din Rusia, în Letonia importul din Rusia e la 93% din total, iar în Estonia e de 79%. Există țări unde importul din Rusia nu apare deloc pe piața gazelor: Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Belgia, Luxemburg, Portugalia, Spania și chiar Ucraina. De fapt, Ucraina acoperă 63% din necesar din producția internă, iar 37% reprezintă import din alte țări. Danemarca și Suedia sunt țările care stau cel mai bine la producția internă: un procent de 77% din total.

Merită menționat că în Germania, cea mai puternică economie europeană, aproape jumătate din gazele naturale vin prin import din Rusia și cealaltă jumătate e reprezentată de import din alte țări, conform economedia.ro.

Actualitate

YHP Logo