Începând cu anul 2014 Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județeran Maramureș, a iniţiat un proiect de cercetare care are ca scop investigarea, prin cercetări de suprafaţă şi sondaje, a zonei ce formează azi limita sudică a judeţului Maramureş (începând de la graniţa cu judeţul Bistriţa-Năsăud, spre est, până la limita cu judeţul Satu Mare, spre vest).
„În prima parte a cercetării (anii 2014-2020) a fost vizată zona sud-estică a judeţului Maramureş, respectiv dealul ce desparte Depresiunea Lăpuşului de bazinul hidrografic al Someşului, zonă cunoscută geografic ca şi Culmea Brezei. Aceasta, cu o lungime de 26 km, se întinde pe direcţia est-vest, de la Vârful Breaza (jud. Bistriţa-Năsăud) până la Măgura Vimii (jud. Maramureş). S-a reuşit cercetarea zonei din jurul Vârfului Breaza până la Dealul Curmătura (unde se află şoseaua ce leagă localităţile Târgu Lăpuş şi Căşeiu), spre Dealurile Vimei – Baba și Cheile Babei. În anii 2020-2021 cercetarea de suprafață a ajuns în zona Dealului Mesteacăn (la est și vest de drumul european E58) până în zona Dealului Cornu Pleșii (630 m) și Prisnelul (651 m). În acest ultim punct, la granița cu județul Sălaj au fost descoperite câteva fragmente ceramice aparținând epocii bronzului, reprezentând o dovadă a locuirii acestei zone în urmă cu 3000 de ani”, informează reprezentanții .
Cercetările din anul 2022 au pornit din această zonă (șaua de legătură Cornu Pleșii-Prisnel) înspre vest, într-o primă etapă până în zona dealurilor de la sud de satul Fericea (cu altitudini de până la 470 m), până la valea Fericii/Cheudului. În a doua etapă au fost investigate dealurile înalte (cu înălțimi de până la 659 m) situate între valea Fericii/Cheudului și Culoarul Țicăului (râul Someș). Deși spectaculoase din punct de vedere al poziției geografice, cu vizibilitate înspre vest până spre zona dealurilor Sălajului și Culmii Codrului, cercetările din acest an nu au dus la identificarea unor urme de locuire în aceste zone înalte. Cercetările privind identificarea unor posibile situri arheologice în zona sudică a județului Maramureș vor continua și în anii următori, în zona aflată la vest de râul Someș și la nord de granița județului Maramureș cu județul Sălaj.