Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

Despre transplant şi donare de organe la Baia Mare

Publicat cu

pe

Eveniment important în Baia Mare în organizarea Asociaţiei Transplantaţilor din România. ATR continuă seria de acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei despre caracterul legal şi benefic al donării de organe în scop terapeutic la Baia Mare, în perioada 20 – 22 septembrie 2024.

„Echipa de campanie, formată din 5 membrii se va afla la standul Asociaţia Transplantaţilor din România (intrarea principală, pe dreapta, standul al III-lea) din cadrul expoziţiei „Rivulus Dominarum” Sala Sporturilor „Lascăr Pană” Baia Mare (Bulevardul Unirii 14A). Aceasta este a III-a etapă a campaniei de informare şi conştientizare „Spune Da! Susţine donarea de organe” din 2024, pe care ATR o desfăşoară anual, în diferite localităţi din ţară, încă din 2008. Celelalte au fost la Rm. Vâlcea şi de la Băiuţ – Maramureş.

La stand vor fi prezentate proiectele ATR, poveşti de viaţă ale celor care au beneficiat de un transplant salvator, dar şi speranţe de viaţă ale celor care au nevoie de un organ pentru a-şi continua viaţa. Echipei de campanie i se vor alătura pacienţi cu transplant sau nevoie de transplant, precum şi aparţinători ai acestora de pe plan local.

Noi acţionăm pentru creşterea numărului de donatori deoarece suntem cei care cunosc cel mai bine atât disperarea cât şi speranţa celui care trece printr-o astfel de experienţă. La nivelul asociaţiei, ca pacienţi cu transplant, cunoaştem cel mai bine aşteptările şi dorinţa pacienţilor cu nevoie de transplant, momentele critice şi de disperare pe toată perioada de evoluţie a bolii cronice. Acesta este motivul pentru care facem tot ce stă în competenţa noastră pentru a impulsiona şi a susţine activitatea de transplant din ţară” spune Gheorghe Tache, preşedintele ATR.

Acesta subliniază că statisticile „European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare” arată că în statele membre ale Consiliului Europei, în 2022, au beneficiat de un transplant 39.000 pacienţi, în timp ce 48.000 s-au înscris pe listele de aşteptare pentru un transplant. Asta înseamnă … 6 pacienţi înscrişi într-o oră!

„La nivel de România, conform Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) şi Registrului Naţional de Transplant (RNT), la 19 septembrie 2024 pe listele de aşteptare pentru un transplant de organ solid sunt 4295 pacienţi (72 cord, 508 ficat, 9 plămân, 3706 rinichi), la 31 decembrie 2023 erau pe listele de aşteptare 3009 pacienţi (52 cord, 462 ficat, 6 plămân, 2489 rinichi), respectiv în cursul anului 2023 au fost 174 pacienţi declaraţi în moarte cerebrală pentru care s-a solicitat de accept pentru donare. Au acceptat donarea familiile a 134 dintre ei, ceea ce a făcut posibilă efectuarea a 325 de transplanturi (11 cord, 94 ficat, 1 plămân, 219 renal)”, concluzionează ATR.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo