Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Schimbări la Legea drogurilor. Ce vor acum să facă

Publicat cu

pe

În România se consumă droguri. La fel și în Maramureș. Și e nevoie de multă implicare din partea autorităților. În Maramureș Serviciul Antidrog funcționează cu doar un…om. Așa că orice măsuri se vor a fi luate e nevoie de oameni. Spunem doar că în atenția parlamentarilor se află acum o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

„În ciuda modificarilor succesive operate in ultimii ani asupra Legii nr.143/2000 privind prevenirea §i combaterea traficului §i consumului ilicit de droguri, eficacitatea luptei impotriva traficului si consumului de droguri necesita masuri legislative suplimentare. Pentru acest motiv, propunem ca termenul pentru inscriere unor noi substante cu efecte psihoactive sa se reduca de la 6 luni, in prezent, la maximum 3 luni, iar ministrul sanatatii sau ministrul afacerilor interne sa inainteze propunerea de modificare a tabelelor, de indata, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data primirii comunicarii din partea organismelor Internationale abilitate.

De asemenea, se impune o diferentiere clara intre regimul sanctionator aplicabil pentru introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, pentru trafic de droguri, fata de eel pentru consum. In acest sens, propunem introducerea unui nou articol care sa prevada in mod expres sanctiunile pentru infractiunile aplicabile pentru introducerea sau scoaterea din tara de droguri in ceea ce priveste consumul de droguri. Propunem stabilirea unor limite de pedeapsa certe, pentru a asigura mai cu seama existenta unei limite minime de la care poate stabili pedeapsa pentru infractiunea savarsita. Din practica instantelor, textul actual poate fi considerat impracticabil, intrucat judecatorul trebuie ca mai intai sa stabileasca o pedeapsa egala cu maximul special, pentru infractiunea savarsita, spre exemplu de 15 ani in cazul art.2 alin.(l), (2) din Legea nr. 143.2000 si apoi sa adauge un spor de pana la 5 ani.

Mai mult decat atat, pentru a impiedica traficantii de droguri sa eludeze legea, prin simpla modificare/combinare a formulelor chimice ale drogurilor sintetice, propunem introducerea urmatoarei propozitii ‘Uzomeri de pozitie ai substantelor din tabel, atunci cdnd existenta unor astfel de izomeri este posibild si substanta a fost notificatd sistemului european de avertizare rapidd in temeiul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului”. Aceasta va elimina automat un spectru foarte larg de combinatii de substante interzise si posibilitatea punerii pe piata a acestora”, arată inițiatorii acestui proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo