În mandatul 2020-2024 care stă să se încheie, Baia Mare a avut doi primari, după cum bine se știe. Au fost patru ani în care orașul n-a avut parte de schimbări majore în bine din punct de vedere administrativ, mediul privat fiind cel care a contribuit mai mult la dezvoltarea municipiului. Vedem noile blocuri moderne construite în diferite părți, care au schimbat fața multor zone, aducând un plus din mai multe puncte de vedere.
Nu sunt prea multe realizări importante, dar amintim proiectul de pe malul Săsarului, de care era nevoie și care e o reușită pentru oraș. Vedem zilnic oameni care preferă noua alee pentru a traversa orașul, fie la plimbare, fie pentru a ajunge în cealaltă parte.
Ar mai fi reabilitarea termică a mai multor blocuri și unități de învățământ și demararea lucrărilor de modernizare a străzii Victoriei. În rest, ici, colo câte un proiect mai mic, care țin mai degrabă de bunul simț administrativ sau de zicala ”că trebuie să mai faci câteva ceva”.
Primăria Baia Mare s-a remarcat în acești ani cu multe probleme financiare, cu datorii de zeci de milioane lei de la o lună la lună, fapt care s-a văzut și în lipsa unor investiții majore.
Multe zone și clădiri arată la fel ca și acum mulți ani, însă aici e bine de știut că nu toate aparțin Primăriei și teoretic nu s-a putut face nimic. Însă Piața Revoluției, fosta clădire a cinematografului Dacia, fostul ștrand și terenul de fotbal din vecinătate, plus altele, ar fi putut beneficia de niște schimbări, după atâția ani de degradare. Cel puțin s-a vorbit despre realizarea unui aqua park, de care Baia Mare ar avea nevoie, însă pare greu de crezut la momentul actual că vom avea așa ceva în viitorul apropiat. Pungile de sărăcie au rămas pe loc și probabil vor rămâne mult și bine.
În materie de sport, Baia Mare a rămas cu același stadion (mai bine zis jumătate de stadion), aceeași sală de sport, dar a reușit totuși să construiască terenul sintetic cu tribune din curtea Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu. O palidă consolare. Tot în sport au continuat eternele probleme financiare de la clubul Minaur, administrat de municipalitate. Singura bucurie a fost parcursul intern și internațional din ultimii ani al echipei de handbal masculin, care ar trebui să reprezinte o prioritate, fiind singura care ne mai reprezintă la vârf, dar și în Europa.
Deși a fost o idee bună ca municipalitatea să adune sub umbrela sa cele mai importante echipe și sporturi ale orașului, realitatea e că Baia Mare nu-și permite să finanțeze și fotbalul și handbalul feminin și masculin în același timp. Cel puțin la fotbal, e nevoie de bani serioși pentru a face performanță, bani pe care Primăria nu-i are. E clar că e nevoie de o altă strategie, care să se axeze pe atragerea de sponsori puternici.
Nu totul e negativ în Baia Mare, însă cu o altă viziune, proiecte și atrageri de fonduri s-ar putea și mai bine.
Vlad HERMAN