Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

SĂNĂTATE – Prevenţie şi diagnosticare precoce a osteoporozei

Publicat cu

pe

Osteoporoza este o realitate a zilelor noastre, iar medicii trag un semnal de alarmă câ această boală apare deja și la persoane mai tinere. În fiecare an pe 20 octombrie avem Ziua Mondială a Osteoporozei, o zi dedicată conştientizării, la nivel mondial, a necesităţii prevenirii, diagnosticării precoce şi tratamentului afecţiunii.

Osteoporoza este o boală cronică ce face ca oasele să devină poroase, slabe şi fragile, care se rup cu uşurinţă, chiar şi în urma unei căderi minore, a unei lovituri sau a unei mişcări bruşte. Cu toate acestea, în prea multe cazuri osteoporoza este diagnosticată tardiv, în stadii avansate.

„Potrivit OMS, osteoporoza afectează, la nivel global, aproximativ 6,3% dintre bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani şi 21,2% dintre femeile din aceeaşi categorie de vârstă. Acest lucru sugerează că aproximativ 500 de milioane de femei şi de bărbaţi din întreaga lume au această boală. Osteoporoza are un impact imens, atât la nivel personal, cât şi economic. În Europa, spre exemplu, dizabilitatea datorată osteoporozei se estimează că este mai mare decât cea cauzată de cancere (cu excepţia cancerului pulmonar) şi este comparabilă sau chiar mai mare decât cea pierdută în urma unei boli cronice netransmisibile, cum ar fi artrita reumatoidă, astmul şi bolile de inimă datorate hipertensiunii arteriale. În România, peste 94.000 de fracturi de fragilitate, cele datorate osteoporozei, se produc în fiecare an”, precizează Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine – ENDO.

Pentru cei care nu știu, osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă. Complicaţiile osteoporozei înseamnă fracturile osteoporotice, fracturi de fragilitate.  Dr. Valeria Herdea, medic de familie şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că peste 2.400 de pacienţi cu osteoporoză din România sunt în evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătăte ca fiind în tratament.

„Pentru mine surpriza este că sunt mai puţini cei care se prezintă la medicul de familie. Îmi pare rău, dar cred că acesta este cel mai important mesaj: să mergi o dată pe an la medicul de familie la un consult preventiv. Nu ştiu cum să fac populaţia să înţeleagă că nu este doar un drept al asiguratului, ci o datorie, o obligaţie civică. Nu poţi veni lat de bolnav, când eşti în ultimul hal cu fractură de şold şi n-ai fost niciodată până atunci la medicul tău. Medicul de familie va trimite la endocrinolog, la recuperare, unde e nevoie. Gândiţi-vă că există această posibilitate şi că norme de aplicare ca acum mai rar au fost”, a punctat şeful CNAS.

În acest moment medicul de familie poate face prevenţie pentru osteoporoză. În plus a fost tras un semnal de alarmă asupra schimbărilor care fac ca osteoporoza să nu mai fie o boală care apare la persoane trecute de 50 de ani. Datele arată că în România, în 2021, erau în jur de 40.000 de fracturi de fragilitate documentate ca fiind spitalizate.
Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo