ACTUALITATE
SEZONUL RECE – Ce obligații ai ca și șofer și ce sancțiuni riști
Publicat cu
5 ore in urmape
De
Hojda DragosȘtim cu toții că pe măsură ce sezonul rece se instalează, temperaturile scăzute, zăpada și poleiul pot genera riscuri sporite pentru participanții la trafic, pietoni sau alte categorii de persoane. Ca în fiecare an, starea drumurilor va fi monitorizată continuu, iar acolo unde situația o va impune, se vor dispune măsurile rapide de deszăpezire și combatere a poleiului.
De asemenea, polițiștii vor verifica și starea tehnică a autovehiculelor, pentru a se asigura că vehiculele care circulă sunt în stare tehnică corespunzătoare, cu accent pe sistemul de frânare, luminile de întâlnire și de ceață, sistemele de dezghețare și de curățare a parbrizului.
„Un aspect important în ceea ce vizează echiparea corespunzătoare a autovehiculului în acest sezon este reprezentat de obligația utilizării anvelopelor de iarnă. Anvelopele nepotrivite pentru sezonul rece, cum ar fi cele de vară pe timp de iarnă, au o aderență mai redusă pe suprafețe reci, alunecoase și acoperite cu zăpadă, iar acest lucru poate crește riscul de coliziune.
Reamintim faptul că, în conformitate cu legislația rutieră, fără a se face referire exactă la o anumită perioadă a anului, este prevăzută sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Amenda pentru fapta menționată anterior este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1305 și 2900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare”, precizează polițiștii.
Șoferilor li se recomandă să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
„Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. Călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură. Nu uitați, atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, folosirea anvelopelor de iarnă este obligatorie. În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile! Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţii, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. Luați în considerare faptul că vântul puternic poate disloca obiecte de pe marginea drumului și le poate proiecta pe partea carosabilă, generând pericole pentru participanții la trafic. În acest sens, recomandăm conducătorilor de vehicule să sporească atenția și să circule cu prudență”, arată autoritățile.
Dragoș HOJDA
Similar
Probleme multe prin Baia Mare. Intervențiile Poliției Locale
Primăria Baia Mare va aplica amenzi celor prinși că își aruncă deșeurile în stradă
CONTROALE – Amenzi aplicate de polițiștii maramureșeni. Șoferi rămași fără certificatul de înmatriculare
Jumătate Maramureșul sub cod galben de ceață
Probleme pe Pirită cu arderea deșeurilor. Intervențiile Poliției Locale
RUTIERE – Peste 200 de abateri constatate de polițiștii maramureșeni
MESERII – Ce salarii au înginerii în România
LUPTE – Născută în Ucraina, a cucerit două medalii mondiale pentru România în mai puțin de o săptămână
ECONOMIE- Cum stă Maramureșul la importuri și exporturi
ANGAJĂRI – Încă un spital din Baia Mare are nevoie de infirmiere și brancardieri
DESCOPERIRE – Cercetătorii israelieni au descoperit o nouă metodă de distrugere a tumorilor canceroase
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE11 luni in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
- ACTUALITATE2 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- Fără categorie13 ani in urma
Vineri se deschide prima intreprindere pentru persoanele cu dizabilitati din Baia Mare