Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ABSOLVENȚI LICEU – Ce trebuie să faci dacă vrei să iei șomaj

Publicat cu

pe

Ai terminat liceul, statul îți dă dreptul la șomaj pentru o perioadă de timp, până când reușești să te angajezi. Ce trebuie de știut este că absolvenţii de învăţământ din promoţia 2024 sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș pentru a putea beneficia de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum şi de alte măsuri de stimulare a ocupării.

„Actele necesare pentru înregistrarea absolvenţilor ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele agenţiilor teritoriale, sunt actul de identitate, diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; și Curriculum Vitae. Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, conform legislaţiei în vigoare, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR – 660 lei)”, arată ANOFM.

După expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, în cazul în care absolvenţii s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă, aceştia pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare pentru o perioadă de 6 luni. Persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate