Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Academia Română intervine – Are legătură cu atacurile urșilor

Publicat cu

pe

Măsurile de intervenţie pentru specia urs, în interesul sănătăţii şi securităţii publice, au fost făcute publice recent de către Academia Română. Instituția regretă întâmplarea tragică petrecută în data de 9 iulie în Munţii Bucegi.

„Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, consideră că în continuare este necesară luarea de mai multe măsuri, atât de către autorităţile locale, cât şi de către gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru păstrarea animalelor sălbatice în arealul lor, asigurând, deopotrivă, protejarea vieţii umane şi a bunurilor.

Astfel, Academia Română a răspuns solicitării Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin desemnarea de reprezentanţi specializaţi în grupul de lucru constituit în ianuarie 2024 în baza Ordinului de ministru nr. 10 din 10 ianuarie 2024 privind constituirea Grupului de lucru pentru conservarea carnivorelor mari din România. Acest grup de lucru a reunit reprezentanţi de la 16 instituţii, respectiv ai autorităţilor publice centrale, jandarmeriei, institutelor de cercetare, Garda de Forestieră Naţională, inclusiv asociaţii şi ONG-uri reprezentative implicate în apărarea intereselor comunităţilor locale şi în conservarea carnivorelor mari. Grupul de lucru are scopul de a oferi suport ştiinţific şi tehnic necesar în procesul decizional şi de implementare a legislaţiei în domeniu.

Conform prevederilor legale în vigoare (art. 38 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011), în situaţii justificate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, „cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural.”

În privinţa cotelor care urmează să fie aprobate pentru anul următor, Academia Română va analiza raportul pe care îl va întocmi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Este esenţial ca raportul care va fi transmis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor către Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii să conţină informaţii privind situaţia aplicării cotelor de recoltă/intervenţie pentru sezonul trecut (cu hartă, localizarea punctelor de recoltă, raport pe sexe şi vârste la specia urs etc.), situaţia pagubelor produse de urşi cu distribuţia spaţială la nivelul fondurilor cinegetice, sume plătite pentru despăgubiri, situaţia incidentelor/atacurilor, măsurile luate de autorităţile locale pentru a preveni conflictele om-animal, situaţia aplicării OUG 81/2021 pe segmentul de timp suprapus aplicării ordinului de ministru referitor la stabilirea cotelor.

De asemenea Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române va verifica în documentaţia transmisă de minister stadiul implementării prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare (Directiva Habitate), respectiv situaţia derogărilor la nivel naţional, actualizată”, anunță Academia Română.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate