Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

ALEGERI – Aliatul populist al guvernului din Slovacia, Peter Pellegrini, câștigător în scrutinul prezidențial

Publicat cu

pe

Aliatul populist al guvernului din Slovacia, Peter Pellegrini, pare să fie pe cale să obțină victoria în alegerile prezidențiale desfășurate sâmbătă, după ce 96% din buletinele de vot au fost numărate. Această victorie conferă coaliției de guvernare controlul total asupra puterii executive și legislative de la Bratislava.

Peter Pellegrini a obținut 53,55% din voturi, în timp ce diplomatul pro-european Ivan Korcok a adunat 46,44%, conform datelor publicate de Oficiul de Statistică din Slovacia.

Korcok și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe adversarul său. „Aș dori să-l felicit pe câștigătorul alegerilor, Peter Pellegrini”, a declarat fostul ministru de Externe în fața presei și a susținătorilor săi.

De asemenea, el și-a exprimat speranța că „Peter Pellegrini va fi independent și că va acționa conform propriilor convingeri și fără ordine”, făcând o aluzie clară la „alianța dintre viitorul președinte și șeful guvernului Robert Fico”.

Totodată, Korcok l-a criticat pe adversarul său pentru „o campanie netransparentă”. „Se pare că este posibil să deveniți președinte al Republicii Slovace prin răspândirea urii”, a subliniat el.

După ce Korcok l-a învins cu 5 procente în primul tur al alegerilor cu două săptămâni în urmă, Pellegrini a promis pe 24 martie că va „păstra decența” și că „nu va recurge la tactici agresive” înaintea turului doi de sâmbătă.

Cu toate acestea, doar două zile mai târziu, Fico l-a criticat pe Korcok, etichetându-l ca fiind „belicos și susținător fără ezitare al tot ceea ce îi spune Occidentul, inclusiv târârea Slovaciei în conflictul dintre Rusia și Ucraina”.

Deși prerogativele sale sunt limitate, președintele ratifică tratatele internaționale, numește principalii judecători și este comandantul-șef al forțelor armate. De asemenea, el poate să se opună legilor adoptate de Parlament.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate