Connect with us

POLITICA

ALEGERI – Fără consens pentru prezidențiale

Publicat cu

pe

Tensiunile cresc în coaliția de guvernare, PSD și PNL nefiind de acord asupra datei alegerilor prezidențiale. La reuniunea Socialiștilor Europeni din Bruxelles, liderul PSD Marcel Ciolacu a criticat liberalii, cerându-le să fie onorabili nu doar pe panouri publicitare, ci și în discuțiile din coaliție. El a declarat că PNL vrea să schimbe regulile jocului.

„Nu am stabilit ședința de coaliție. Este clar că PNL dorește să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeași, nu are rost să facem coaliție. Trebuie să facem o distincție clară între prim-ministru și președintele PSD. Nu sunt doar două partide care sunt competitori politici în România. Eu am ieșit ca premier și am anunțat un calendar, pentru ca toate partidele să se organizeze în funcție de acest calendar. Eu am propus 1 septembrie, domnul Ciucă 15 septembrie, iar acum văd că vrea altă dată”, a spus Ciolacu.

Premierul Ciolacu a subliniat că PNL nu și-a ținut cuvântul dat. „Onoarea nu este doar pe panouri, ci și în discuțiile din cadrul coaliției”, a adăugat el.

De asemenea, Ciolacu a menționat că, în calitate de prim-ministru, trebuie să aibă o abordare deschisă în discuții cu toate partidele politice. „Dacă acest calendar anunțat anterior nu se respectă, acest lucru îl voi face.”

Surse din PNL au declarat că nu comentează aceste afirmații, dar liderii partidului consideră în continuare că alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc la sfârșitul anului. Cele două variante propuse de PNL sunt: primul tur de scrutin pe 27 octombrie și al doilea pe 10 noiembrie, sau primul tur pe 10 noiembrie și al doilea pe 24 noiembrie.

PSD insistă pentru organizarea alegerilor în septembrie și a dat un ultimatum ministrului de Interne să ia o decizie până vineri. Liberalii propun alegeri în noiembrie, susținând că decizia pentru septembrie s-a bazat pe două condiții care nu mai sunt valabile: un scor de peste 50% pentru Alianța PSD-PNL la europarlamentare și un candidat comun la prezidențiale.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate