Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

ALEGERI GRECIA – Partidul Noua Democrație, condus de Kyriakos Mitsotakis, a câștigat alegerile parlamentare în Grecia

Publicat cu

pe

În Grecia conservatorii au câștigat alegerile anticipate de ieri. Kyriakos Mitsotakis, liderul acestei formațiuni, a declanșat scrutinul înainte de termen pentru a obține o majoritate clară în parlamentul de la Atena.

Astfel, partidul învingător va primi un bonus de câteva locuri în plus în Parlamentul format din 300 de deputați.

La alegerile din 21 mai, lui Mitsotakis i-au lipsit cinci locuri pentru a avea majoritatea în Parlament. Acum, partidul său şi-a asigurat o majoritate absolută de 157 din cele 300 de locuri de deputaţi, potrivit rezultatelor parţiale.

Provenit dintr-o dinastie politică cretană, Kyriakos Mitsotakis este fiul fostului prim-ministru Konstantinos Mitsotakis (1990-1993). Sora lui a fost, printre altele, ministru de externe. Unul dintre nepoţii săi este actualul primar al Atenei, altul i-a fost consilier apropiat până în 2022.

Absolvent al universităţii americane Harvard, Kyriakos Mitsotakis a avut o carieră de consilier financiar la Londra, în special în cadrul McKinsey, înainte de a prelua torţa politică a familiei. Deputat din partea ND pentru prima dată în 2004, a fost ministru al reformei administraţiei la apogeul crizei. Apoi a procedat la reduceri masive în serviciul public. În 2016, la un an după înfrângerea taberei sale împotriva stângii lui Alexis Tsipras, a fost ales lider al Noii Democraţii, înainte de a veni la putere trei ani mai târziu.

Actualitate

YHP Logo