Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

ALERTĂ – O nouă variantă mai agresivă și mai contagioasă a virusului variola maimuței

Publicat cu

pe

Medicii și oamenii de știință sunt din ce în ce mai preocupați de virusul mpox, cunoscut anterior ca variola maimuței. Există temeri că ar putea apărea o variantă mult mai letală și una extrem de contagioasă, care să se extindă dincolo de focarele actuale.

Deși situația este momentan sub control, experții trag semnale serioase de alarmă. Aproximativ 130 de copii și adolescenți au fost infectați cu o nouă tulpină foarte contagioasă de mpox în taberele de strămutare din jurul orașului Goma. Aceasta a generat îngrijorări majore printre autorități și lucrătorii umanitari, care se tem că virusul ar putea traversa granițele internaționale.

Mpox, cunoscut anterior sub denumirea de variola maimuței, a provocat o urgență medicală internațională în 2022, afectând peste 100 de țări. De atunci, virusul a evoluat, iar Republica Democratică Congo se confruntă acum cu o formă mult mai mortală, denumită „clada 1”, cu o rată de mortalitate de până la 10%. De la începutul anului 2023, RDC a raportat peste 29.000 de cazuri și 1.100 de decese, majoritatea fiind copii.

În aprilie, cercetătorii au identificat o nouă tulpină de mpox, numită Clada 1b, cu „potențial pandemic”, care pare să se răspândească mai eficient între oameni, în principal prin contact sexual. Această tulpină a ajuns recent în orașul Goma și a fost detectată în taberele de strămutare din zonă, unde aproximativ 750.000 de persoane s-au refugiat din cauza conflictelor dintre grupul rebel M23 și guvernul congolez.

RDC se luptă să controleze focarul din cauza lipsei de resurse și intervenții critice. Luna trecută, țara a aprobat două vaccinuri mpox pentru a combate infecțiile, dar acestea nu sunt disponibile în afara studiilor clinice.

Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică și Institutul Canadian de Sănătate au lansat un nou studiu pentru a evalua eficacitatea vaccinării post-expunere în reducerea riscului de infecții severe cu mpox. Acest studiu, care va începe luna viitoare în Kamituga și va implica 1.500 de participanți cu vârsta peste 10 ani, este primul de acest fel care testează această strategie pentru mpox.

„Descoperirile vor oferi date importante care ar putea fi esențiale pentru informarea recomandărilor privind utilizarea vaccinului mpox în țările endemice și pentru a ajuta la încheierea acestui focar devastator”, a declarat Dr. Richard Hatchett, directorul executiv al Cepi, care cofinanțează studiul.

În ciuda provocărilor, eforturile de control al focarului continuă, iar comunitatea internațională monitorizează atent evoluția situației în RDC, sperând să împiedice răspândirea acestui virus mortal dincolo de granițele țării.

Actualitate

YHP Logo