Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

AMENINȚĂRI – Rusia amenință că taie gazul către Germania și avertizează că prețul țițeiului va ajunge la 300 de dolari pe baril

Publicat cu

pe

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a amenințat că Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin conducta originală Nord Stream 1, după ce Germania a decis să blocheze funcționarea conductei Nord Stream 2.

Novak, cel mai înalt oficial al țării în domeniul energiei, a declarat că Rusia nu a luat încă decizia, dar are dreptul deplin de a lua o acțiune în „oglindă” și de a pune un embargo asupra livrărilor de gaze care vin prin conducta NS1, despre care a spus că funcționează acum „la capacitate maximă”.

Luna trecută, Berlinul a oprit autorizarea conductei Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, care a fost concepută pentru a aduce gaz din Rusia, conform economedia.ro.

Avertismentul lui Novak vine în contextul în care Europa promite să-și reducă dependența de gazul rusesc cu aproape 80% în acest an.

Oficialul rus a mai avertizat că țările occidentale s-ar putea confrunta cu prețuri la petrol de peste 300 de dolari pe baril, dacă guvernele respectă amenințările de a reduce aprovizionarea cu energie din Rusia.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”, a declarat Alexander Novak.

„Creșterea prețurilor ar fi imprevizibilă. Ar fi de 300 de dolari pe baril, dacă nu mai mult”, a precizat Novak.

Novak a spus că Europei îi va lua mai mult de un an pentru a înlocui volumul de petrol pe care îl primește din Rusia și că va trebui să plătească prețuri semnificativ mai mari.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate