În cadrul operaţiunii „Nargile”, inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat un circuit ilegal de producţie a tutunului pentru narghilea.
În locaţia clandestină situată în judeţul Maramureş, inspectorii au identificat peste 300 kg de tutun vrac şi amestecuri de tutun de narghilea fără a fi marcate, achiziţionate atât intracomunitar din Germania, cât şi non-UE. Aceste produse erau prelucrate fără a îndeplini condiţiile legale de autorizare de către Autoritatea Vamală Română şi/sau Ministerul Sănătăţii şi ambalate în cutii de plastic fără etichete privind conţinutul, provenienţa sau procentul de tutun/nicotină.
Comercializarea produselor astfel obţinute se efectua prin intermediul platformelor online, fără a fi însoţite de documente de provenienţă, către operatori economici şi persoane fizice situate pe întreg teritoriul României.
„Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, reprezentând accize, TVA şi impozit profit aferent cantităţii de 300 de kg este de 200.000 lei. Pentru a identifica totalul cantităţilor comercializate de acest operator economic, verificările vor continua pe întreg lanţul de tranzacţionare. În situaţia în care inspectorii antifraudă nu ar fi destructurat această reţea de distribuţie, prejudiciul adus bugetului statului, estimat la nivelul a 6 luni de activitate, ar fi fost în cuantum de 2 milioane de lei. Acţiunea inspectorilor DGAF a fost sprijinită de comisarii ANPC, care au dispus indisponibilizarea de la comercializare a amestecului de tutun”, transmit reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
DGAF avertizează toate persoanele juridice sau fizice, care comercializează sau consumă produse din categoria tutunului de fumat/ tutun de narghilea, să se asigure că produsele ce urmează a fi comercializate sau consumate sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi ambalate, etichetate şi marcate fiscal, în mod corespunzător.