Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

ANALIZĂ – Alegătorii europeni nu mai sunt împărțiți, în anul electoral 2024, între stânga și dreapta

Publicat cu

pe

Votanții din Europa nu se mai împart în categorii tradiționale de stânga sau dreapta, pro sau anti-UE. Un sondaj efectuat în nouă țări ale Uniunii Europene, reprezentând trei sferturi din populația totală a blocului comunitar, precum și în Marea Britanie și Elveția, indică existența a cinci „triburi” distincte ale votanților.

Aceste grupuri, adesea în conflicte de interese, vor juca un rol crucial în alegerile din 2024. Sondajul relevă că aceste triburi sunt conturate în special de probleme precum criza climatică, migrația, tulburările economice globale, războiul din Ucraina și pandemia de coronavirus.

Cercetarea arată că aceste cinci crize au avut un impact semnificativ în toată Europa, deși cu intensități variate în diferite regiuni. Sunt considerate amenințări la adresa existenței pentru mulți europeni, având un impact dramatic asupra politicilor guvernamentale și rămân în desfășurare. Spre deosebire de 2019, marcat de confruntările dintre populiști, partidele anti-europene și cele tradiționale care doreau să „salveze proiectul european” în urma evenimentelor precum Brexit și alegerea lui Trump, peisajul politic actual este marcat de priorități diferite pentru votanți.

Raportul sugerează că partidele politice tradiționale ar putea întâmpina dificultăți în a mobiliza electoratul pe teme legate de viitorul Uniunii Europene. În schimb, ar trebui să abordeze problemele mai urgente care împart votanții în cele cinci „triburi”, cu accent pe criza climatică și imigrație. Confruntarea dintre aceste două triburi este descrisă ca o „ciocnire a două rebeliuni cauzate de extincții”: activiștii pentru climă se tem de dispariția vieții pe Pământ, în timp ce cealaltă tabără este preocupată de dispariția națiunilor și identităților culturale.

Votanții care consideră imigrația drept principala problemă tind să susțină în mare parte partide de dreapta, precum Frontul Național din Franța sau AfD din Germania, în timp ce alții se orientează către partidele verzi sau de stânga, cum ar fi socialiștii din Spania sau Stânga din Polonia.

Cu alegerile pentru Parlamentul European programate în iunie și scrutine în 15 țări europene, inclusiv România, sondajul arată că aproximativ 73,4 milioane de alegători europeni consideră criza climatică cea mai urgentă problemă, în timp ce 72,8 milioane pun pandemia de coronavirus pe primul loc. Alte preocupări majore includ turbulențele economice pentru 69,3 milioane de alegători, imigrația pentru 58,2 milioane și războiul din Ucraina pentru 49 de milioane.

De asemenea, se remarcă că distribuția geografică și repartizarea pe categorii de vârstă sau educație nu sunt uniforme între cele cinci triburi, cu votanții germani evidenți în privința imigrației, cei francezi preocupându-se în special de criza climatică, iar în Italia și Portugalia atenția fiind îndreptată spre probleme financiare din cauza amintirii crizei din 2008. Preocupările legate de războiul din Ucraina sunt mai pronunțate în țările din estul Europei, în special în Estonia și Polonia.

Analiza integrală pe The Guardian

Actualitate

YHP Logo