Potrivit sondajelor de opinie, extrema dreaptă ar putea să câștige suficienți membri în viitorul Parlament European pentru a bloca inițiativele legislative și a crea dificultăți semnificative Uniunii Europene în ansamblu. Pe lângă implicațiile asupra chestiunilor interne, principalul motiv de îngrijorare este legat de securitatea UE. Aceste temeri au fost alimentate recent de arestarea unui membru din echipa de campanie a unui candidat german la alegerile europarlamentare, sub suspiciunea de spionaj în favoarea Chinei.
James Shires, un director al Inițiativei Europene de Cercetare a Conflictelor Cibernetice, a subliniat că populiștii atrag interesul actorilor malefici din două motive. În primul rând, ei sunt figuri care contestă organizațiile și autoritățile (anti-establishment), iar în al doilea rând, pozițiile lor coincid adesea cu cele ale Rusiei și Chinei.
Chiar dacă actorii ostili care încearcă să influențeze politicienii nu sunt ceva nou, un val de populiști într-o instituție precum Parlamentul European reprezintă o nouă provocare, conform unei publicații americane. O problemă tot mai discutată de oficialii europeni din domeniul securității este că partidele mai mici și noi nu au experiență în colaborarea cu serviciile de securitate și nici un interes semnificativ în verificarea candidaților, iar Parlamentul European nu dispune de o structură pentru a face acest lucru.
Un europarlamentar nou ales poate afecta Uniunea în mai multe moduri, unele dintre ele aparent inofensive. De exemplu, discursurile lor în plen sunt înregistrate și arhivate, putând fi ulterior folosite pentru a răspândi diverse mesaje online. CNN menționează că mulți aleși britanici au folosit astfel de fragmente între 2010 și 2016 pentru a alimenta sentimentul de euroscepticism în Marea Britanie înainte de referendumul privind Brexit-ul.
De asemenea, aceștia nu sunt cenzurați în exprimarea opiniilor și pot critica, de exemplu, sprijinul acordat de UE Ucrainei sau pot nega schimbările climatice, cu scopul de a afecta unitatea blocului comunitar. O sursă europeană din domeniul securității a explicat pentru CNN că astfel de poziții devin o problemă doar dacă se poate demonstra că parlamentarul lucrează pentru o putere străină. În lipsa unor dovezi, politicienii nu pot fi opriți. În plus, scurgerea de date sensibile reprezintă o altă modalitate de a crea vulnerabilități, deoarece informații precum cele personale sau strategiile viitoare ale Bruxelles-ului pot fi valoroase pentru actorii ostili.