Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Anunț al Casei de Pensii Maramureș pentru pensionarii din județ

Publicat cu

pe

Pensionarii din județ primesc o serie de vești de la Casa Județeană de Pensii Maramureș cu privire la veniturile permanente și nepermanente care se iau în calcul la calcularea pensiei. Instituția condusă de Lucica Onea vine cu o serie de precizări: „Noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate ( de exemplu sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în H.G. nr. 181/2024.
Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințe cu sporurile nepermanente, conform formatului prevăzut în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023. În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive”.
Pensionarii din Maramureș trebuie să știe că după data de 1 septembrie 2024, adeverințele pot fi în continuare depuse la dosarele de pensii, fără un termen limită, iar drepturile rezultate din noile documente vor fi acordate cu data de întâi a lunii următoare.
„Facem precizarea că veniturile nepermanente se valorifică numai în situația în care acestea sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform legii. Veniturile nepermanente care se valorifică sunt formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate, al treisprezecelea salariu, formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor, indemnizaţiile de muncă nenormată, respectiv alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale”, precizează Casa de Pensii Maramureș.
Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate