În societatea noastră, disputele dintre vecini cu privire la garduri, bucăți de pământ sau chiar copaci nu sunt deloc rare. Aceste situații tensionate pot aduce cu ele neplăceri și conflicte, de aceea este important să cunoaștem prevederile legale care guvernează astfel de situații. În contextul acestor probleme comune, vă prezentăm în cele ce urmează ce spune legea cu privire la pomii ale căror crengi ajung și pe proprietatea ta.
Legea pe care toți românii care stau la curte trebuie să o cunoască. O situație frecvent întâlnită este aceea în care fructele din pomii vecinului ajung să cadă în curtea ta. Potrivit legii, dacă ramurile copacilor vecinului se întind peste proprietatea ta, ai dreptul să păstrezi fructele căzute în mod natural. De asemenea, conform Codului Civil, ai dreptul să tai orice crengi sau rădăcini care trec hotarul în curtea ta.
Conform prevederilor legale, „Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”.
Pe lângă dreptul de a păstra fructele și de a tăia crengile, legea mai impune fiecărui proprietar să îi ofere vecinului său permisiunea de a veni în curtea sa pentru tăierea ramurilor și culegerea fructelor. Această permisiune trebuie să fie acordată în schimbul unei despăgubiri, atunci când este cazul.
Totodată, legislația mai stabilește că proprietarii care locuiesc la casă trebuie să fie atenți atunci când plantează noi pomi. Conform legii, copacii trebuie să fie amplasați la o distanță de minim doi metri față de gardul vecinilor pentru a evita eventualele conflicte. Există excepții pentru arborii mai mici de doi metri, plantațiile și gardurile vii.
Nerespectarea distanței minime poate determina vecinul să solicite scoaterea sau tăierea acestora la înălțimea corespunzătoare, pe cheltuiala proprietarului care a sădit arborii. Este esențial să avem în vedere aceste reguli și prevederi legale pentru a preveni sau a gestiona cât mai eficient conflictele între vecini și pentru a promova o conviețuire armonioasă între comunități.
romaniatv.net