Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

APĂRARE – Cine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO?

Publicat cu

pe

NATO este în căutarea unui nou secretar general – fie bărbat, fie femeie – care să îl înlocuiască la sfârșitul lunii septembrie pe actualul deținător al funcției, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, care se află în funcție din octombrie 2014. Mandatul său a fost deja prelungit de două ori, încercându-se găsirea celui mai potrivit candidat, mai ales în contextul războiului din Ucraina, conform raportului AFP.

Duminică, generalul Onno Eichelsheim, șeful Statului Major al armatei olandeze, a anunțat că Statele Unite și „majoritatea țărilor occidentale” susțin candidatura premierului demisionar olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO. „Pare foarte pozitiv”, a spus el în cadrul unei emisiuni săptămânale difuzate de NPO 1.

Până în prezent, Mark Rutte este singurul candidat declarat, deși numele premierului estonian Kaja Kallas și al ministrului leton de externe Krisjanis Karins sunt uneori menționate.

Mark Rutte va părăsi definitiv funcția de premier după formarea unui nou guvern în urma alegerilor generale din Olanda din 22 noiembrie. Rutte a condus deja guvernul olandez timp de treisprezece ani.

Procedura de numire a secretarului general al NATO se bazează pe un consens între cele 31 de țări membre și implicații diplomatice complexe. Statele Unite, ca cel mai puternic aliat, au un cuvânt decisiv în acest proces.

Generalul Eichelsheim a exprimat încredere că Mark Rutte ar putea să îl succeadă pe Jens Stoltenberg. Este de așteptat ca numirea să fie anunțată în aprilie sau mai, înaintea summitului NATO programat pentru 9-11 iulie la Washington.

Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a indicat că procesul de selecție a viitorului secretar general ar trebui să fie finalizat probabil până în primul trimestru al anului calendaristic, adică până la începutul lunii aprilie. Ea a confirmat că Mark Rutte și-a exprimat interesul pentru poziție și că acesta este un candidat luat în considerare de Alianță. Decizia finală se așteaptă să fie luată în următoarele luni.

Actualitate

YHP Logo