Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

APĂRARE – SUA și aliații săi din G7 ar avea nevoie de 10 trilioane de dolari în cursa pentru reînarmare

Publicat cu

pe

Se apropie o nouă eră de reînarmare globală, aducând cu sine costuri uriașe și decizii dificile pentru guvernele occidentale deja încercate de problemele financiare, conform unui raport Bloomberg.

Chiar dacă cheltuielile mondiale pentru apărare au atins un nivel record de 2.200 de miliarde de dolari anul trecut, statele membre ale Uniunii Europene încep doar să evalueze necesitățile de securitate ale secolului XXI. În contextul în care Rusia adoptă o atitudine agresivă la frontierele lor estice, Orientul Mijlociu este plin de instabilitate, iar China își extinde prezența militară în regiunea Pacificului, preocupările legate de securitate cresc.

În timp ce liderii politici se laudă cu progresele în atingerea obiectivelor NATO, cum ar fi alocația de 2% din PIB pentru apărare, oficialii specializați în securitate avertizează că bugetele militare ar putea fi nevoite să crească până la 4% pentru a satisface cerințele alianței.

Dacă Statele Unite și aliații săi din G7 ar ajunge la aceste niveluri, ar însemna angajamente suplimentare de peste 10.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu, conform calculelor Bloomberg Economics.

„Dividendul păcii” de după Războiul Rece pare să se apropie de sfârșit”, a declarat Jennifer Welch, analist șef în domeniul geoeconomiei la Bloomberg Economics. „Aceasta va avea, probabil, un impact profund asupra industriei de apărare, finanțelor publice și piețelor financiare.”

Actualitate

YHP Logo