Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Apare sala de detenție pentru elevii care deranjează orele

Publicat cu

pe

Ministerul Educației a anunțat oficial că au fost transmise, spre publicare în Monitorul Oficial al României, cele două ordine de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Noul an școlar va aduce noi reguli pentru elevii din școlile din România. Apare sala de detenție unde vor fi duși elevii care deranjează orele.

Potrivit Statutului Elevului, în școli nu vor avea voie elevii cu telefoane mobile îmn timpul orelor, nerespectarea interdicției putând duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă în mod obligatoriu către părinți sau elevii majori, după caz. Elevii vor putea fi sancționați cu observație individuală/mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, exmatricularea cu drept de reînscriere în altă școală sau exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

Important de precizat este că la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.
O noutate: În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii supravegherea de către un alt cadru didactic și informarea părintelui. Cu precizarea că profesorul poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs, iar pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulament modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi.

Deja această prevedere nu este văzută cu ochi buni. Comentariile de pe rețelele de socializare spun totul: „Daca nu ii pui nici absenta, nu exista nicio mustrare evidenta in sensul asta, nicio sanctiune ….pai sala de detentie va fi plina non-stop. Va dati seama ce bucurie pe elevi sa scape de orele neplacute , fara sa aiba consecinte?”, „Și ce învață elevul din asta? Că dacă alege să nu participe la o oră, poate deranja, iar atunci va fi “dădăcit” de altcineva din școală, fără a primi absență”, „Il dai afara de la ora dar nu ii pui absenta? Ce incantare va fi pe unii!”.
Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo