Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

ASIA DE SE – Taiwanul a detectat 35 de avioane chineze în jurul insulei

Publicat cu

pe

Ministerul Apărării din Taiwan a raportat joi detectarea a 35 de avioane chineze în apropierea insulei în decurs de 24 de ore, urmare a multiplelor incursiuni ce au avut loc de la instalarea noului preşedinte Lai Ching-te la Taipei, informează AFP. De asemenea, în același interval de 24 de ore, până joi la ora 06.00 (miercuri, 22.00 GMT), au fost observate șapte nave, conform ministerului.

China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și a declarat că nu va renunța niciodată la folosirea forței pentru a prelua controlul asupra insulei democratice.

În ultimii ani, Beijingul și-a intensificat presiunea asupra Taipeiului, organizând exerciții militare în jurul insulei în mai, după învestirea lui Lai Ching-te, pe care îl consideră un „separatist periculos”. În timpul acestor manevre militare, China a mobilizat nave și avioane încărcate cu muniție reală, susținând că acestea reprezintă o „pedeapsă severă” împotriva „separatiștilor”.

Conform Ministerului Apărării din Taiwan, armata chineză a desfășurat până la 62 de avioane militare într-o singură zi în jurul insulei.

După aceste exerciții, Beijingul a promis că presiunea militară asupra insulei va continua „atâta timp cât provocările legate de independența Taiwanului vor persista”.

Președintele Lai Ching-te a declarat luni că China nu are „dreptul să-i pedepsească” pe taiwanezi, după ce Beijingul a inclus pedeapsa cu moartea în noile sancțiuni penale destinate presupuşilor secesionişti taiwanezi.

Lai a avertizat că relațiile dintre cele două părți se vor deteriora dacă China „nu recunoaște existența Republicii China și nu inițiază dialoguri (…) cu guvernul democratic ales și legitim al Taiwanului”, referindu-se la Taiwan prin denumirea oficială a insulei.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate