Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

ATENȚIE! – Comitet de urgenţă, convocat de OMS la 14 august!

Publicat cu

pe

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va convoca pe 14 august un comitet de urgență pentru a evalua necesitatea declarării nivelului maxim de alertă în legătură cu epidemia de mpox (variola maimuței) din mai multe țări africane, relatează AFP.

Prima reuniune a comitetului, anunțată de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va avea loc online, cu ușile închise. Comitetul va decide dacă focarul constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional și va recomanda eventuale măsuri.

Mpox, o boală virală care se transmite de la animale la oameni și prin contact direct cu persoanele infectate, a reapărut în 2024 cu o nouă tulpină (clada 1b), detectată în Republica Democratică Congo (RDC). Aceasta a provocat până acum 14.479 de cazuri și 455 de decese în RDC, cu o mortalitate de 3%.

Mpox a fost descoperită la oameni în 1970 în RDC, iar o epidemie globală declanșată în mai 2022 de clada 2 a determinat OMS să declare o alertă maximă, ridicată ulterior în mai 2023. Această epidemie a provocat aproximativ 140 de decese din 90.000 de cazuri.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo