Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

ATENȚIE – Luna iunie a înregistrat cele mai mari temperaturi medii, la nivel global

Publicat cu

pe

Conform Serviciului Copernicus al Uniunii Europene, iunie 2024 a fost a treisprezecea lună consecutivă cu temperaturi medii record la nivel global. În perioada iulie 2023 – iunie 2024, temperatura medie mondială a fost cu 1,64 grade Celsius peste media preindustrială (1850-1900).

Datele recente sugerează că 2024 ar putea depăși 2023, devenind cel mai călduros an înregistrat vreodată, chiar dacă fenomenul El Niño, care aduce încălzire ciclică în emisfera nordică, s-a încheiat în primăvara acestui an. „Estimăm acum că există o șansă de aproximativ 95% ca 2024 să depășească 2023 și să devină cel mai cald an de când se fac măsurători globale”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth, pentru Reuters.

Friederike Otto de la Imperial College of London a subliniat: „El Niño este un fenomen natural pe care nu-l putem controla, dar putem opri arderea petrolului, gazelor naturale și cărbunelui”.

Schimbările climatice au avut deja consecințe catastrofale în 2024, cu mii de victime din cauza valurilor de căldură în India, Arabia Saudită și Grecia. Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a acestor schimbări climatice. În ciuda promisiunilor de a reduce aceste emisii, țările nu au reușit să mențină creșterea temperaturii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius, așa cum prevedea Acordul de la Paris din 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate