ACTUALITATE
ATITUDINE – Consiliul de Etică şi Management Universitar va face verificări în universităţi privind cazurile de hărţuire sexuală
Publicat cu
5 luni in urmape
De
Vlad HermanMinisterul Educaţiei afirmă că nu tolerează, în sistemul de învăţământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană şi susţine demersurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru clarificarea şi soluţionarea aspectelor semnalate în spaţiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar, informează AGERPRES.
Potrivit unui comunicat remis presei, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate) şi la modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie.
Totodată, auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde şi prezentarea iniţiativelor la nivel instituţional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor şi a hărţuirii de orice tip.
„Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Atunci când cei care hărţuiesc sunt şi în poziţii care presupun încredere şi autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei în mediul educaţional. Solicit universităţilor ca orice abatere de la normele de etică şi integritate să fie aspru sancţionată, asigurând protecţia victimelor şi asistenţa post-traumatică. De asemenea, vom acţiona, împreună cu instituţiile abilitate şi cu mediul universitar, pentru a creşte acţiunile de prevenţie în sistemul educaţional”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.
Ministerul Educaţiei precizează că, pentru prima dată, în noua Lege a învăţământului superior nr. 199/2023 au fost prevăzute definiţii clare pentru actele de hărţuire sexuală şi violenţă psihologică, iar toate instituţiile de învăţământ superior au obligaţia de a respecta noile prevederi.
Suplimentar, Ministerul Educaţiei susţine că a continuat îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei universitare, prin: adoptarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară, care interzice orice fel de hărţuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare, stabilirea obligaţiei ca instituţiile de învăţământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naţionale sau interne privind etica şi deontologia universitară, stabilirea obligaţiei comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activităţi de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică şi deontologie, stabilirea obligaţiei ca universităţile să elaboreze ghiduri operaţionale prin care detaliază procedurile legale şi administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligaţie reglementată de Codul-cadru de etică şi deontologie universitară.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei subliniază că hărţuirea sexuală, alături de orice formă de hărţuire, este considerată abatere de la normele de etică şi deontologice privind respectarea fiinţei şi demnităţii umane, având în vedere faptul că ştirbesc demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie şi prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023 şi ale Codului-cadru de etică şi deontologie universitară.
„Subliniem că, în cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidenţialităţii identităţii personale. Ministerul Educaţiei poate fi sesizat pentru orice situaţie care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluţionată la nivelul instituţiei de învăţământ superior”, se mai arată în comunicat.
Ministerul reiterează că studenţii au dreptul de a beneficia de un mediu de învăţare sigur şi sănătos, inclusiv prin facilitarea accesului la informaţii despre sănătate fizică, mintală, stare de bine şi la servicii de consiliere, conform Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului, aprobat prin ordin de ministru în anul 2024.
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică noul Regulament de organizare şi funcţionare a Comisiilor de etică din universităţi, în data de 12 iunie 2024. „Întrucât în perioada de consultare publică nu au fost primite observaţii, apreciem că se impune extinderea acesteia şi facem apel la orice contribuţie care ar putea conduce la îmbunătăţirea climatului etic în universităţi”, susţine aceeaşi sursă.
Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai.
Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.
Demisie în Poliția Română. Care este motivul
Colectare brazi Crăciun, între 9 și 20 ianuarie în Baia Mare
LA 15 ANI – Un tânăr din Maramureș a furat un telefon în Satu Mare
IPJ MARAMUREȘ – Peste 600 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști într-o săptămână
LICITAȚIE – Clubul Minaur Baia Mare achiziționează servicii de închiriere autocar și microbuz cu șofer
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber