Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

AUTO – Piața auto din UE a scăzut în decembrie, pentru prima dată după 16 luni de creștere

Publicat cu

pe

În luna decembrie 2023, înmatriculările de vehicule noi în Uniunea Europeană au înregistrat o scădere de 3,3%, marcând astfel prima reducere după 16 luni consecutive de creștere, conform datelor furnizate de Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA).

În Germania, cea mai mare piață auto din Europa, vânzările au înregistrat o descreștere semnificativă de 23%, influențată de renunțarea bruscă a guvernului la stimulentele pentru vehiculele electrice. ACEA atribuie, de asemenea, declinul la raportarea pe o bază de comparație extrem de înaltă, generată de creșterea puternică înregistrată în luna decembrie 2022.

În ansamblu, vânzările de vehicule electrice în UE au înregistrat o creștere de 37% în 2023 față de anul precedent, cu toate acestea, în luna decembrie au înregistrat o descreștere de aproape 17%. În România, în anul 2023, au fost înmatriculate peste 144 de mii de autoturisme noi, înregistrând o creștere de 12% față de anul anterior. În ceea ce privește mașinile electrice, s-a înregistrat o creștere de 32%, ajungând la peste 15 mii de unități.

Perspectivele pentru industrie se conturează întunecate, influențate de dobânzile de referință ridicate, creșterea economică lentă și pesimismul cu privire la expansiunea segmentului de vehicule electrice, conform informațiilor furnizate de Bloomberg. Analizele indică o prognoză de creștere a vânzărilor de doar 5% în acest an, comparativ cu avansul de aproape 14% înregistrat în 2023, ceea ce va conduce la o scădere a prețurilor mașinilor și la diminuarea randamentelor producătorilor.

Actualitate

YHP Logo