Există noi obligații pentru românii care doresc să vândă un autoturism, începând din acest an, iar lista documentelor necesare s-a îmbogățit cu unul nou. Procesul de vânzare a mașinii, care în mod obișnuit este destul de simplu, se va schimba semnificativ. Această schimbare constă în obligația ca vânzătorii să furnizeze cumpărătorului și un certificat RAR Auto-Pass.
Acest certificat conține mai multe detalii despre mașină, precum reparații, întreținere și inspecții, și include informații extrase dintr-un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România. Potrivit legii, cine vinde o mașină second-hand are obligația de a furniza cumpărătorului un certificat RAR Auto-Pass, valabil pentru vehiculul respectiv timp de 60 de zile de la data emiterii.
Documentul poate fi obținut de la Registrul Auto Român. Procedura presupune inițierea unei cereri care trebuie depusă la RAR, însoțită de o copie electronică a actului de identitate. De asemenea, solicitantul trebuie să furnizeze numărul de identificare și seria cărții de identitate a vehiculului pentru care se solicită certificatul RAR Auto-Pass.
Vestea bună este că, începând cu luna mai, va fi disponibilă o aplicație prin care acest lucru va fi mai ușor de realizat. Aplicația RAR Auto-Pass va fi finalizată undeva în luna mai și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa datele necesare eliberării certificatului RAR Auto-Pass: service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, precum și producătorii de vehicule rutiere, conform anunțului făcut de Registrul Auto Român.
În aceste condiții, RAR afirmă că va începe eliberarea acestui certificat auto-pass din luna decembrie, având nevoie de timp pentru dezvoltarea aplicației și pentru colectarea datelor. Această aplicație este considerată esențială, având în vedere situația pieței auto second-hand din România.
Conform unui studiu realizat de o platformă auto, una din cinci mașini rulate, verificate prin intermediul acestei platforme, are kilometrajul modificat în mod fraudulos. Studiul indică faptul că România se află printre țările cu una dintre cele mai puțin transparente piețe auto, ocupând locul 20 din 23 de țări examinate.