Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

AVERE – Cererea mondială de aur a atins un nivel record în 2023

Publicat cu

pe

Cererea globală de aur a atins un nivel record în 2023 și se anticipază că va continua să crească în acest an, mai ales în contextul reducerii probabile a dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA (Fed), potrivit un raport publicat de Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

Consumul total de aur la nivel mondial a înregistrat o creștere de aproximativ 3% anul trecut, ajungând la 4.899 de tone, fiind susținut de o cerere solidă în afara piețelor reglementate și de achizițiile semnificative ale băncilor centrale. Aceasta reprezintă cel mai înalt nivel din 2010.

Analistul Joseph Cavatoni de la WGC a explicat că se așteaptă ca băncile centrale din țările emergente să rămână cumpărători neti, cu prognoze de achiziții record în țări precum Polonia și China. Cererea puternică include diverse forme de aur, cum ar fi lingouri pentru investiții, bijuterii, monede, achiziții ale băncilor centrale, fonduri tranzacționate la bursă și activități pe piața extrabursieră (OTC).

Cotația unciei de aur a înregistrat o creștere de 13% în 2023, atingând un nivel record la începutul lunii decembrie, influențată de incertitudinile economice și politice, tensiunile geopolitice și așteptările privind reducerea dobânzilor de către Fed. Pe piața extrabursieră (OTC), creșterea cererii anuale a atins 753% în 2023, cel mai ridicat nivel din 2011, conform datelor WGC. Cavatoni a afirmat că se prognozează o accelerare a acumulării de aur de către investitori și se așteaptă ca prețul unciei de aur să atingă sau să depășească 2.200 dolari.

Băncile centrale au continuat să facă achiziții semnificative de aur, cu achiziții nete anuale de 1.037 de tone în 2023, aproape de nivelul record din 2022. Prognozele indică că achizițiile de aur ale băncilor centrale vor depăși 500 de tone în acest an.

Actualitate

YHP Logo