Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

AVERTIZARE – Zelenski spune că, fără ajutorul SUA, forțele ucrainene vor trebui să se retragă

Publicat cu

pe

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat vineri că forțele ucrainene vor fi nevoite să facă o retragere graduală, „pas cu pas”, în cazul în care Ucraina nu primește asistență militară din partea SUA, care este blocată din cauza disputelor din Congres, conform informațiilor Reuters.

„În lipsa sprijinului SUA, înseamnă că nu avem acces la apărare aeriană, rachete Patriot, echipament de bruiaj pentru războiul electronic sau muniție pentru artilerie de calibrul 155 milimetri”, a declarat președintele Zelenski pentru Washington Post. „Astfel, va trebui să ne retragem, pas cu pas, în mod gradual”, a adăugat el. „Ne străduim să găsim o modalitate de a evita această retragere.”

Zelenski a explicat că lipsa de muniție îi obligă pe ucraineni să se adapteze și să gestioneze situația cu resursele disponibile. „Cum?” întreabă el retoric. „Desigur, prin retragere. Prin scurtarea liniilor frontului. Dacă aceste linii se rup, rușii ar putea să avanseze către orașele mari.”

Președintele Joe Biden a solicitat Camerei Reprezentanților, controlată de republicani, să aprobe pachetul de asistență militară și financiară, însă președintele Camerei, Mike Johnson, a blocat aprobarea timp de luni de zile, invocând prioritățile interne.

Zelenski i-a comunicat lui Johnson într-o convorbire telefonică joi că aprobarea pachetului este vitală. În interviu, el a menționat că Ucraina încearcă să compenseze lipsa de rachete cu propriul armament și sisteme de apărare aeriană, dar că acestea nu sunt suficiente.

Mai bine de doi ani de la începutul războiului, Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii critice ucrainene, în special în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, trupele ucrainene nu au reușit să avanseze.

Zelenski a afirmat că armata sa intenționează să continue atacurile asupra unor ținte din Rusia, inclusiv asupra rafinăriilor de petrol. El a menționat că reacția Washingtonului la aceste atacuri nu a fost una pozitivă, dar că Ucraina folosește propriile drone pentru a răspunde. „Nimeni nu ne poate spune că nu putem folosi dronele noastre. Dacă nu există apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic și rușii continuă să atace, întrebarea mea este: de ce să nu le putem răspunde?” a spus el. „Societatea lor trebuie să învețe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Ne vom opri când Rusia va înceta acești pași.”

Actualitate

YHP Logo