Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

AVEȚI RUBLE? – Putin a semnat un decret prin care obligă cumpărătorii străini de gaze să plătească în ruble

Publicat cu

pe

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că, începând de vineri, cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, iar contractele vor fi oprite în cazul în care aceste plăți nu sunt efectuate, relatează Reuters și BBC.

„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, ei (cumpărătorii – n.r.) trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat, începând de mâine (1 aprilie – n.r.)”, a declarat Putin.

„Dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi reziliate”, a avertizat președintele rus.

Potrivit decretului, cumpărătorii de gaz rusesc vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești pentru a plăti livrările începând cu 1 aprilie. Putin a reamintit că blocarea activelor Băncii Centrale de către SUA și UE reprezintă o amenințare la adresa veniturilor în valută din exporturile de gaze, transmite Interfax.

„Contractele existente pentru furnizarea de gaze vor fi reziliate dacă cumpărătorii din țările «neprietenoase» nu respectă noile condiții de plată”, a subliniat Putin. El a mai spus că Rusia va continua să furnizeze gaze în volumele convenite și la prețurile convenite.

El a declarat că schimbarea legislației ruse privind exportul de gaze are scopul de a consolida suveranitatea Rusiei și că Moscova își va respecta obligațiile asumate în toate contractele.

Actualitate

YHP Logo