Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

BAIA MARE – Bani pentru copiii cu handicap grav

Publicat cu

pe

Copiii cu handicap grav cu asistent personal vor primi de la municipalitate o sumă de bani lunar (1500 de lei). Primăria Baia Mare a anunțat astăzi, 30 iulie, deschiderea procedurii de transparență decizională a procesului de elaborare a Proiectului de hotărâre privind acordarea unui sprijin pentru copiii încadrați în grad de handicap grav cu asistent personal cu domiciliul pe raza Municipiului reședință de județ.

„Copilul cu dizabilităţi trebuie considerat ca făcând parte din societate. Nu putem să-l ascundem, nu are nevoie de mila noastră, ci de sprijinul nostru, permiţându-i să trăiască alături de ceilalţi copii, ca parte integrantă a comunităţii. Prezenţa handicapului, starea materială precară ( în cele mai multe cazuri) , izolarea psihologică determinate de statutul de persoană exclusă, lipsa unor servicii alternative adresate acestora, dificultatea accesului la informaţiile în domeniu, accesul defectuos la serviciile medicale de calitate prezintă dificultăţi suplimentare pentru aceasta categorie de persoane.”

Atitudinea pozitivă zilnică a adultului faţă de copilul cu dizabilităţi îl poate ajuta efectiv în dezvoltarea capacităţilor de comunicare Copilul va comunica mai uşor dacă doreşte să o facă , dacă doreşte să exprime lucrurile pe care le trăieşte. Folosind eficient capacităţile noastre de
comunicare, vom putea stimula modul de comunicare al copilului. Este foarte important ca un copil cu dizabilităţi să fie ajutat să devină cât mai independent posibil în toate acţiunile pe care le întreprinde. Având câştigate cât mai multe deprinderi din această arie de dezvoltare, copilul cu dizabilităţi are şanse reale de a fi acceptat/integrat în viaţa socială a comunităţii din care face parte, pe de o parte, şi pe de alta parte, o comunitate permisivă, în ceea ce priveşte această categorie de copii dă dovadă de responsabilitate, acceptare şi omenie.

Necesitatea formării deprinderilor de autonomie personală la copii este evidentă încă din primii ani de viaţă pentru a se putea adapta mediului extern social şi pentru a putea fi integraţi într-un grup. Pe lângă problema deosebită pe care o are familia atunci când copilul este diagnosticat cu o gravă afecţiune, care implică o terapie pe termen lung, a doua mare problemă este costul terapiei, care depășește mult posibilitățile majorităţii familiilor. Astfel la nivelul Municipiului Baia Mare s-au identificat un număr de 353 copii cu vârsta de până la 18 ani, încadraţi în grad de handicap grav cu asistent personal, cu diverse afecţiuni care necesită terapii specifice”, se arată în referatul de aprobare la acest proiect de hotărâre.

Direcţia de Asistenţă Socială Baia Mare are în structură două centre sociale prin intermediul cărora se acordă servicii de recuperare persoanelor cu dizabilităţi, respectiv Centrul de Zi pentru Copii şi Tineri cu Nevoi Speciale Luchian cu o capacitate de 15 de locuri pentru copii şi Centrul Social Phoenix cu o capacitate de 40 pentru copii, ceea ce este mult sub nivelul de cereri pentru aceste tipuri servicii.
Calculele matematice arată așa: 353 copii X 1500 lei/lună = 529.500 lei/ lună, respectiv 529.500 lei/lună x 12 luni = 6.354.000 lei/an.

E bine că avem bani, dar și datorii de achitat.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo