Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

BAIA MARE – Expoziţia de artă fotografică „MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din România”, la Biblioteca Județeană

Publicat cu

pe

Expoziţia de artă fotografică „MOȘTENIREA VIE : Patrimoniul Mondial UNESCO din România”, semnată de Ilie Tudorel, este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.

Este o continuare firească a Programului cultural „România-Repere Culturale” care prin evenimentele culturale anterioare din cadrul turneului internațional al expoziției de artă fotografică „Comorile României”, au avut ocazia să promoveze patrimoniul cultural din România în Europa și în Asia, fiind vizionate până acum de sute de mii de vizitatori. Turneul expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României Mari şi zonele unde este prezentă diaspora românească.

Vernisajul-eveniment de lansare a expoziției va avea loc joi 16 noiembrie 2023 ora 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, judeţul Maramureș. Cu acest prilej se va sărbătorii Ziua Națională a Patrimoniul Mondial UNESCO din România. Expoziţia va fi deschisă în perioada 16 – 29 noiembrie 2023, conform programului Bibliotecii Județene. Intrarea liberă !

Evenimentul cultural este realizat în colaborare cu „Comitetul de Organizare UNESCO pentru monumentele istorice din judeţul Maramureș, înscrise în Lista patrimoniului mondial, ca parte a bunului serial Biserici de lemn din Maramureș” ( Coordonator Lect.univ. dr. Natalia Lazăr de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare ).

Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale României înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din România, precum și nevoia stringentă de a le proteja și a le lasa moștenire generațiilor viitoare. Aceasta moștenire trebuie să fie o moștenire vie, vibrantă în conștiința colectivă a comunităților locale care au norocul de a avea pe meleagurile lor aceste situri ale patrimoniului mondial UNESCO. Micilor comunități, unele rurale, le revine sarcina de a proteja, conserva și promova permanent patrimoniul local înscris pe Lista UNESCO, ca fiind o resursă importantă pentru dezvoltarea durabilă în principal la nivel local, dar și județean, regional sau național. Marile valori patrimoniale româneşti, care ne diferenţiază cultural de alte popoare, au darul de a ne face mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial. În special acum, când contextul geopolitic mondial instabil și frecvența crescută a războaielor, poate pune în pericol și patrimoniul mondial UNESCO. Trebuie încurajate toate iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural. Educația pentru patrimoniu este prilejul cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european și mondial al nostru al tuturor. Patrimoniul UNESCO este o bogație comună a umanității, desigur cu respectarea diversităţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

Această expoziţie de artă fotografică prezintă, într-un număr de peste 70 de lucrări, unele înrămate la mari dimensiuni, cele mai inedite momente în care siturile UNESCO din România prind viață în cadrul evenimentelor educative, culturale sau religioase, organizate de comunitățile locale sau terți. Numai așa Patrimoniul UNESCO devine o „Moștenire Vie” ! Selecția de fotografii color surprinde localnici sau turiști participând cu bucurie în aceste valoroase locaţii la evenimente sau sărbători cu tradiții și obiceiuri, imortalizate în marea majoritate a siturilor patrimoniului recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din România).

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care poate dispune poporul român prin valorificarea durabila a patrimoniului UNESCO. Este momentul ca toţi românii să cunoască şi să aprecieze această inestimabilă avuţie naţională, europeană şi mondială care este patri-moniul UNESCO din România. Numai așa vom putea face din acesta o resursă impor-tantă de dezvoltare personală şi comunitară prin conservare, protejare, promovare şi punere în valoare adecvată.Cu o strategie coerentă pe termen mediu și lung patrimoniul UNESCO  poate fi un important vector de promovare a turismului cultural în România.

Comunitățile unde se află siturile UNESCO au un rol hotărâtor în utilizarea cu  responsabilitate a patrimoniului astfel încât să faciliteze în prezent întalnirea dintre trecut și viitor, fiind o punte între generații. Localnicii trebuie conștientizați că patrimo-niul UNESCO este o sursă uriașă de bogație comunitară locală și noi trebuie să avem grijă de aceasta. Desigur că nu în toate siturile unde se află obiectivele UNESCO comu-nitățile au reușit să le pună în valoare adecvat. Cred că totuși bunăvoință a existat … !

Tânăra generație trebuie educată în spiritul respectului pentru integritatea patrimo-niului și necesitatea conservării acestuia pentru a fi cu adevărat „Moștenirea Vie” pe care ne-o dorim. Mai ales implicarea Familiei, Școlii și Bisericii pot avea un rol esențial în formarea dragostei pentru patrimoniul local înscris pe Lista UNESCO. Copiii  și tinerii trebuie să știe de la cea mai fragedă vârstă că patrimoniul acesta este o parte a identității locale. Nu trebuie precupețit nici un efort pentru a reuși ! Modalitățile de abordare educativă trebuie să fie creative. Chiar și poveștile despre patrimoniul local înscris pe Lista UNESCO  pot fi prezentate prin tradiționalul viu grai, mult mai interesant decât universul digital sau realitatea virtuală, care fascinează tineretul de la orașe și sate în prezent.

Educația pentru patrimoniu, îmbogăţind sufleteşte oamenii cu bogate informaţii culturale, este o ocazie deosebită de a vizita locurile minunate ale României şi ale lumii iar preţuind patrimoniul cultural ne vom putea descoperi diversitatea şi astfel se va ini-ţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi romanii și întreaga umanitate.

Patrimoniul mondial UNESCO din România este o bogaţie care venind de la strămoşii noştri daci şi străbătând cu succes veacurile este o parte integrantă a identităţii poporu-lui român, dar este totodată şi o valoare universală ! Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare ! Responsabilita-tea este a fiecăruia dintre noi ca acesta să devină cu adevărat „Moștenirea Vie” a româ-nilor, la confluenţa dintre trecut şi viitor.

Evenimentele culturale desfășurate în cadrul acestui proiect cultural sunt organizate sub forma unor evenimente-manifest care au menirea de a atrage atenția autorităților locale sau centrale, cât și societății civile, asupra problematicii Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO din România și a nevoii urgente de conservare, reabilitate și punere în valoare a acestuia. Toți trebuie sensibilizați pentru ca valoroasa memorie a locurilor să dăinuie peste veacuri !

 

 

 

 

 

 

NOTA :

Programul cultural „România-Repere Culturale” cuprinde deja proiectul expoziţiei de artă fotografică „Comorile României” alături de proiectul expoziţional „Comorile Europei” ( tematica: patrimoniul cultural european şi/sau UNESCO ), proiectul expoziţional „Zestrea Vie Românească” ( tematica: civilizaţia rurală, obiceiuri, tradiţii şi meşteşuguri din patrimoniul material şi imaterial românesc şi/sau UNESCO) – cu fotografii artistice realizate de artistul fotograf  Tudorel Ilie din Baia Mare, judeţul Maramureş. Expoziţiile sunt însoţite de expuneri cu digiporame, la cerere.

Actualitate

YHP Logo