Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

BAIA MARE – Primăria pregătește viitoarea politică de parcare în municipiu

Publicat cu

pe

În ședința de Consiliu Local de luni, 29 aprilie, a fost făcută aprobarea Politicii parcărilor publice la nivelul zonei urbane Baia Mare. Potrivit proiectului de hotărâre, „datele precizate în cadrul P.M.U.D. includ faptul că numărul autovehiculelor înmatriculate în municipiul Baia Mare este în creștere. Astfel, raportând această valoare la populația de 144 351 locuitori, rezultă un grad de motorizare în prezent de cca. 427 veh./1000 loc. Această valoare este mai mare decât media națională de 376 autoveh./1000 loc., aferentă anului 2020, conform statisticilor europene (ec.europa.eu). Se precizează faptul că România a înregistrat cea mai mare creștere în privința gradului de motorizare din cadrul U.E., în perioada 2011 – 2020, și anume 25 %”.

„Scopul Politicii de Parcare din Municipiul Baia Mare este de a asigura un flux de informații și date între cetățeni, turiști, persoane juridice și orice loc de parcare existent prin intermediul orașului și a unei platforme digitale. Viitoarea Politica de Parcare are trebui să își propună să ordoneze și să prioritizeze acțiunile Primăriei Municipiului Baia Mare în preocuparea și demersul ei de a asigura tuturor cetățenilor servicii de utilizare a parcărilor de pe domeniul public, de a schimba experiența și percepția parcării și a echilibra raportul dintre cerere și nevoie
în timp, prin asigurarea unei flexibilități dincolo de diferite bariere actuale (rezidențial/orar, zi/noapte, persoană fizică/persoană juridică etc). Mai mult de atât, viitoarea politică de parcare, ar trebui să vizeze prin optimizarea gestiunii stocului existent și viitor, recuperarea de spațiu urban și echilibrarea modului în care acesta este împărțit între diferiții participanți la trafic”, se precizează în proiect.

Autoritățile locale au conturat 3 obiective și anume gestiunea integrată a stocului existent de parcări, serviciu de parcări digitalizat ce asigură un acces facil la date pentru toți utilizatorii, respectiv o rețea de parcări publice și private care să satisfacă eficient nevoile de parcare cu un consum redus de spațiu urban.

„Dezvoltarea platformei de parcare pentru municipiul Baia Mare (Baia Mare Parking) prevede două etape și anume etapa 1- dezvoltarea aplicației Baia Mare Parking pentru plata si controlul utilizării parcarilor existente și etapa 2: integrarea parcărilor private în aplicație (posibilitatea de plată) În paralel cu dezvoltarea platformei trebuie extinsă și actualizată baza de date cu parcări disponibile la nivelul municipiului Baia Mare”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate