Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

BAIA SPRIE – Proiecte aflate în implementare

Publicat cu

pe

Valoarea totală a proiectelor contractate cu finanțare totală sau parțială de la bugetul UE și/sau bugetul național în perioada 2020-2024 – 29.000.000 EURO

Valoare totală proiecte aflate în precontractare – 24.000.000 EURO

 1. Proiecte aflate în implementare

 Reabilitarea și modernizarea străzilor Decebal, Matei Corvin, Colonia Dragoș Vodă, Aleea Minerilor, Străbunilor, Mihai Eminescu, Pietrosului, UAT Baia Sprie, Județ Maramureș

A fost semnat unul dintre cele mai importante și de impact proiecte pentru Baia Sprie, mult așteptat și cerut de băisprieni. Am reușit să accesăm finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru reabilitarea a 11 tronsoane de străzi, o finanțare substanțială care va reduce presiunea pe bugetul local în ceea ce privește reabilitarea străzilor de pe raza orașului nostru – 14.104.285,82 RON inclusiv TVA care vor merge către următoarele componente:

– lungimea totală a strazilor care vor fi reabilitate – 4.373,00 m.

– suprafață totală construită – aproximativ 35.300,00 mp.

– structura rutieră pe străzile Aleea Minerilor, Decebal, Străbunilor, Colonia Dragoş Vodă și Pietrosului va fi din asfalt, iar pe străzile Matei Corvin și Mihai Eminescu va fi parțial pavaj de piatră și asfalt.

– sunt prevăzute lucrări de scurgere a apelor, se vor realiza platforme de încrucișare, lucrări de siguranță a circulației și amenajarea spațiilor verzi, de asemenea se vor amenaja accesele la proprietățile private.

Proiectul este unul foarte ambițios și cuprinzător, va reprezenta unul dintre cele mai de anvergură proiecte da infrastructură pe care le implementăm pe o suprafață foarte extinsă a orașului.

În momentul de față suntem în faza de achiziție execuție lucrări, acestea fiind scoase la licitație, se preconizeaza ca la începutul verii acestui an să demarăm efectiv lucrările.

Mă bucur foarte mult că reușim să găsim fonduri nerambursabile pentru infrastructura rutieră, e un suport semnificativ care reduce presiunea pe bugetul local unde în paralel vom reuși să reabilităm și din fonduri proprii străzile care încă au probleme structurale.

  1. Proiecte de reabilitare a DC5 – Chiuzbaia  

S-au semnat două proiecte foarte importante pentru Chiuzbaia, proiecte complementare care vor asigura modernizarea integrală a DC 5, de la DN18 – Lukoil la Mânăstirea Chiuzbaia.

Primul proiect „Reabilitare strada Ignișului- DC5 Chiuzbaia, UAT Baia Sprie, județ Maramureș” este finanțat prin Planul Național de Investiții Anghel Saligny și are o valoarea finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (cheltuieli eligibile lei inclusiv TVA): 5.476.845,00 RON cu o valoare finanțată de UAT BAIA SPRIE  (lei inclusiv TVA): 1.897.041,26 RON.

Cel de-al doilea proiect este „Creare coridor de mobilitate Chiuzbaia” în valoare de 84.665.048,99 RON cu TVA și cu o cofinanțare din partea UAT Baia Sprie de 2%. Proiectul include: modernizarea drumului, achiziția a 2 autobuze electrice + stații încărcare împreună cu un depou, sistem bike sharing, vor fi achizionate un număr de 40 de biciclete, se vor efectua lucrări la nivelul trotuarelor, a iluminatului public și a carosabilului.

Am perseverat în căutarea unei soluții pentru DC5 și am reușit să găsim fonduri și soluții pentru a-l reabilita. Au fost 2 proiecte laborioase, care se întrepătrund, depuse pe 2 axe de finanțare diferite, iar azi avem certitudinea că vom avea fonduri să refacem drumul atât de mult dorit, în mod justificat, de chiuzbăieni şi nu numai.

  1. Extinderea sistemului de distribuție gaze naturale în localitatea Chiuzbaia

Acest proiect mult așteptat de către locuitorii din Chiuzbaia va realizat prin fonduri accesate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny și constă în extinderea rețelei de gaz și realizarea branșamentelor la proprietățile din localitate. Este un proiect ambițios, acum are asigurată o finanțare în valoare de 4.000.000 lei, dar ea va fi suplimentată de câteva ori pe măsura ce lucrarea va evolua și o contribuție de la bugetul local de aproximativ 400.000 lei.

  1. Extindere alimentare cu apă și canalizare în zona de vest a orașului Baia Sprie

Proiectul derulat prin AFM se află în pre-contractare și propune introducerea rețelelor de apă și canalizare în zona de vest a orașului Baia Sprie – cartier Nyres, zonă rezidențială aflată într- o continuă dezvoltare. Valoarea totală a proiectului este de 18.138.961 lei cu o contribuție de la bugetul local de 626.828 lei.

  1. Construire de insule ecologice digitalizate în orașul Baia Sprie

Modernizăm toate cele 14 platforme de colectare a deşeurilor!

S-a semnat contractul de finanțare în valoare de 1.568.926,94 RON – valoare eligibilă în totalitate, prin care construim platforme ecologice subterane prin fonduri alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. În cadrul acestor insule se vor colecta toate cele 5 tipuri de deşeuri: biodegradabil, menajer, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.

Astfel, proiectul își propune amplasarea acestui tip de platforme în 14 puncte din zone de blocuri: cartier Microraion Vest – 4 platforme, str. Decebal – 2 platforme, str. Gutinului – 4 platforme, str. Plevnei 2 platforme, str. Aleea Minerilor – 1 platforma, str. Forestierului – 1 platformă, dintre acestea 2 puncte de colectare vor fi îngropate și 12 puncte de colectare la sol. Accesul se va face cu cartelă și va fi monitorizat.

Ne bucurăm că am reușit să atragem prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) fondurile disponibile pentru modernizarea platformelor de colectare a deşeurilor. Atrăgând fonduri externe nerambursabile, aducem investiții în comunitate, reducând presiunea bugetară pe fondurile locale.

  1. Centru de colectare selectivă a deșeurilor prin aport voluntar în orașul Baia Sprie, Județul Maramureș

Acesta este un apel de proiecte gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3, Investiția I1. Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 4.558.787,66 RON, dorind ca la nivelul orașului să se înființeze un centru de colectare prin aport voluntar în vederea creșterii capacității de colectare separată a deșeurilor, astfel va exista o platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor pentru deșeuri, având o copertină pe structură metalică, iar zona va fi împrejmuită, existând stâlpi de iluminat și camere de supraveghere. În acest centru se vor putea depozita gratuit orice fel de deșeuri provenite din gospodării: mobilier, geamuri, haine, cadavre de animale mici, electrocasnice, moloz, etc., mai puțin deșeurile municipale.

  1. Creșterea eficienței energetice Clădire Liceu Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie

Un alt proiect de care noi ne bucurăm, finanțat prin PNRR în valoare de 7.213.557,21 RON are ca obiectiv creșterea eficienței energetice prin implementarea unui set de măsuri de reabilitare și modernizare a liceului de la nivelul orașului, scăderea consumului de energie, reducerea impactului asupra mediului din punct de vedere a emisiilor de CO2, a gazelor cu efect de seră, respectiv reducerea risipei de resurse. Lucrările vor consta în aplicarea termoizolației de la nivelul clădirii, îmbunătățirea termoizolației planșeului, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu o tâmplărie eficientă energetic, recompartimentarea grupurilor sanitare, crearea unor noi grupuri sanitare, reorganizarea funcțională a spațiilor existente în clădire, refacerea trotuarelor de protecție și, de asemenea, vor fi instalate  24 de panouri fotovoltaice. Ne-am dorit enorm să accesăm fonduri pentru reabilitarea clădirilor unităților de învățământ de la nivelul orașului pentru a le putea oferi tinerilor noștri cele mai bune condiții de studiu. Ne-am pregătit cu 1 an înainte ca să prindem această finanțare și mă bucur mult pentru liceu, mulți dintre voi semnalându-mi de-a lungul anilor nevoia de a interveni la clădirea liceului.

  1. Creșterea eficienței energetice clădire internat și sală de sport a Liceului Tehnologic Auto Baia Sprie

Proiectul care prevede creșterea eficienței energetice a clădirilor de învățământ și a anexelor acestora de la nivelul UAT Baia Sprie finanțat prin PNRR are ca scop intervenția asupra celor două clădiri aparținătoare Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie.

În ceea ce privește clădirea internatului și a corpului de legătură, elementele de lemn ale șarpantei se vor solidariza de planșeul de beton armat pentru a preveni smulgerea lor în cazul unor rafale puternice de vânt, concomitent cu refacerea învelitorii se va face și o revizuire/înlocuire a elementelor structurale care să corespundă noilor solicitări climatice.

La sala de educație fizică se va reproiecta accesul din exterior spre demisol, șarpanta de lemn realizată incorect va fi demolată integral și refăcută, de asemenea, s-a propus realizarea unei construcții pentru centrala termică și tabloului electric.

Pentru ambele clădiri se vor aplica termoizolații din vată minerală bazaltică inclusiv pe pereții casei scărilor, se va îmbunătății termoizolația de beton, tâmplăria exterioară va fi înlocuită cu o tâmplărie eficientă energetic, făcându-se și intervenții asupra instalației electrice, termice, sanitare și canalizare, dar și PSI. Valoarea totală a proiectului este de 8.981.175,42 RON.

  1. Creșterea eficienței energetice Grădinița cu program normal nr. 1

Un alt obiectiv prin care ne dorim să îmbunătățim creșterea eficienței energetice va avea loc la Grădinița nr. 1 prin fondurile PNRR. Construcția a fost edificată în 1890, remarcându-se printr-o arhitectură eclectică, cu o fațadă neoclasică pe un singur registru, astfel ne dorim ca fațada clădirii să fie păstrată, implementând soluții tehnice moderne, prietenoase cu mediul a sistemului constructiv și a sistemelor de utilități consumatoare de energie pentru a putea crește performanțele termice și energetice ale clădirii. Astfel, obiectivul proiectului îl reprezintă promovarea unei economii mai eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor, mai ecologice și mai competitive în condițiile unei dezvoltări durabile.

Valoarea totală a proiectului este de 1.244.521,20 RON.

Pentru toate acestea, pentru ca lucrurile bune să se întâmple pentru orașul nostru e nevoie de viziune, pregătire și timp.

  1. Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din orașul Baia Sprie, județul Maramureș

În cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 15: Educație, Măsura de investiții: Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, orașul Baia Sprie implementează proiectul sus menționat în valoare de 4.901.676,03 RON, având ca obiectiv general îmbunătățirea calității procesului de învățământ prin utilizarea tehnologiilor digitale, astfel încât elevii să aibă acces la resurse educaționale mai variate și mai interactive.

La nivelul Orașului Baia Sprie se dotează trei unități de învățământ cu echipamente digitale, mobilier, materiale didactice și altele, după cum urmează:

  • Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Baia Sprie;
  • Scoala Gimnazială Baia Sprie;
  • Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo