Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

BANI – Se introduc ajutoare de minimis în schema IMM de 411 milioane EUR pentru panouri solare, generatoare eoliene, eficiență energetică

Publicat cu

pe

Firmele românești vor putea obține ajutoare de minimis de câte 50.000-200.000 de euro și ajutoare de stat de câte 50.000-500.000 de euro, să investească în panouri solare, generatoare eoliene și alte cheltuieli de eficiență energetică pentru economii la facturile proprii, conform unor modificări operate de Ministerul Investițiior și Proiectelor Europene (MIPE) la noua sa schemă de fonduri UE.

Astfel, vor avea loc două apeluri de proiecte în sistemul de granturi IMM Recover, unul pentru ajutorul de minimis și celălalt pentru ajutorul de stat.

Condițiile de finanțare distincte pentru cele două tipuri de ajutoare vor fi detaliate prin schemele de ajutoare de minimis/de stat și prin ghidul solicitantului. Probabil, introducerea ajutorului de minimis va veni în sprijinul microîntreprinderilor și firmelor mici, dacă întreprinderile mari nu vor avea acces la această categorie de sprijin. De asemenea, ajutorul de minimis prevede posibilitatea unei cofinanțări mai reduse, care poate ajunge la minimum 5% pentru microîntreprinderi, în timp ce la ajutoarele de stat cofinanțarea pleacă de la 25% și poate crește și mai mult în funcție de locul de implementare a investiției și de dimensiunea firmei beneficiare, în mod uzual.

Așadar introducerea categoriei minimis poate fi de bun augur pentru microîntreprinderi și firme mici.

O altă îmbunătățire adusă proiectului de ordonanță de urgență este la bugetare. Se alocă în continuare 350 de milioane de euro din POIM plus 61,76 milioane euro de la bugetul de stat prin bugetul MIPE – în total 411,67 milioane euro. Noutatea este că în proiectul de OUG de vineri se prevede și mecanismul de supracontractare, Astfel, bugetul schemei se poate dubla în funcție de numărul cererilor depuse.

Actualitate

YHP Logo