Connect with us

SPORT

BASCHET – Sârbul Nikola Jokic, desemnat MVP-ul NBA pentru a treia oară în carieră

Publicat cu

pe

Nikola Jokic, pivotul sârb de 29 de ani și starul echipa campioană en titre, Denver Nuggets, a fost numit cel mai valoros jucător (MVP) în NBA pentru a treia oară în cariera sa, a anunțat miercuri liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA), conform AFP.

Înainte de acest moment, Jokic câștigase această distincție în 2021 și 2022. În 2023, el s-a clasat pe locul doi, după Joel Embiid (Philadelphia 76ers), dar a condus Denver Nuggets la primul său titlu de campion al NBA în același an.

În sezonul acesta, Jokic a avut medii de 26,4 puncte, 12,4 recuperări și 9 pase decisive pentru Denver. Echipa sa a terminat la egalitate pe primul loc în Conferința de Vest cu Oklahoma City Thunder.

Cu această performanță, Jokic devine al doilea jucător din istoria NBA, după Oscar Robertson în anii ’60, care înregistrează 2.000 de puncte, 900 de recuperări și 600 de pase decisive într-un singur sezon.

Pentru al treilea an consecutiv, niciun jucător american nu a fost în finaliștii pentru titlul de MVP, cu Jokic concurând cu canadianul Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder) și slovenul Luka Doncic (Dallas Mavericks). Ultimul MVP american a fost James Harden în 2018.

Jokic a obținut 79 de voturi pentru primul loc, urmat de Gilgeous-Alexander (15) și Doncic (4), votul fiind exprimat de un juriu internațional de ziariști și comentatori sportivi specializați în baschet.

El este al nouălea jucător desemnat MVP de trei ori sau mai mult în cariera sa. Recordul absolut îl deține Kareem Abdul-Jabbar, cu șase trofee MVP, urmat de Bill Russell și Michael Jordan, cu câte cinci, Wilt Chamberlain și LeBron James, cu câte patru, Moses Malone, Larry Bird, Magic Johnson și Jokic, cu câte trei.

Titlul MVP este ultima dintre distincțiile de final de sezon atribuite de NBA anul acesta. Francezii Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves) și Victor Wembanyama (San Antonio Spurs) au fost desemnați cel mai bun apărător, respectiv cel mai bun debutant al anului.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate