Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

BINE DE ȘTIUT – Amenzi de până la 15.000 de lei dacă dați foc la miriști sau păduri

Publicat cu

pe

Se anunță zile extrem de călduroase, iar de aici până la incendii de vegetație sau pădure nu este decât un pas. Mai ales atunci când nu avem grijă cum lucrăm cu focul. De altfel, Ministerul Afacerilor Interne a âinut să arate că numai în finalul de săptămână trecut la nivel național au fost înregistrate aproximativ 5.000 situații de urgență la care salvatorii au răspuns cu promptitudine.

„Astfel, prin stingerea celor 464 incendii înregistrate la nivel național pompierii au limitat propagarea flăcărilor la vecinătăți, eliminând astfel producerea altor situații care să pună în pericol vieți și bunuri. Din totalul acestora, 310 au reprezentat arderi necontrolate, suprafața de teren afectată fiind de peste 1.000 ha!”, arată MAI.

Maramureșenilor li se reamintește faptul că utilizarea focului pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile este STRICT INTERZISĂ, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor.

„În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință, au fost transmise 16 mesaje prin intermediul sistemului RO-ALERT pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție. Cele mai multe dintre acestea (13) au semnalat prezența animalelor periculoase (urși) în județele Alba, Argeș, Buzău, Covasna, Vâlcea și Vrancea”, arată MAI.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate