Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

BIOMETAN ÎN ROMÂNIA – Cât se poate produce și cum se va putea utiliza?

Publicat cu

pe

România are un mare potențial de producție a biometanului, un „gaz verde”, iar demararea producției acestuia este esențială pentru utilizarea atât în anumite industrii, cât și în rețelele existente de distribuție a gazelor naturale, conform strategiei energetice 2025-2035.

„Având în vedere potențialul României de a produce biometan și rolul său în reducerea emisiilor de carbon, este crucial să înceapă producția de biometan și injectarea acestuia în rețelele de gaze naturale, deoarece tehnologia necesară pentru producția de biometan este matură. Dezvoltarea acestui sector ar putea asigura până în 2030 un echivalent de 2 miliarde m³ pe an și aproximativ 5,5 miliarde m³ pe an până în 2040.

Pe termen lung, pentru a atinge obiectivul „net zero”, biometanul va fi un pilon important în sectorul încălzirii, având un potențial de producție de 65 TWh / 8 miliarde m³ pe an până în 2050,” se menționează în strategie. Conform unui studiu al Comisiei Europene din 2020, acest potențial tehnic provine 60% din culturi energetice, 17% din reziduuri forestiere, 13% din paie, 7% din gunoi de grajd și 4% din deșeuri biologice.

„Complementar cu producția națională de gaze naturale, cererea de biometan este așteptată să crească, în special în rândul marilor consumatori industriali, cum ar fi cei din industria farmaceutică sau a îngrășămintelor, care vor căuta alternative pentru a atinge obiectivele de tip „net zero”. De asemenea, sectorul agricol ar putea valorifica acest potențial, contribuind la economia circulară la nivel local.

Pentru a satisface această cerere, este necesară certificarea biometanului printr-un registru de garanții de origine, similar cu cel din piața de energie electrică, pentru a monitoriza cantitățile de biometan produse și tranzacționate, prevenind vânzarea și contabilizarea dublă,” se precizează în strategie.

Actualitate

YHP Logo