România se pregătește de viitura de pe Dunăre. Deja în Ungaria sunt probleme din cauza Dunării. Cei de la Apele Române ne spun că debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în creștere, fiind astăzi de 5700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de cei de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, instituție aflată sub autoritatea Apelor Române.
„Hidrologii de la cele 7 Administrații Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării și reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA. Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de aproape 8000 mc/s, fiind în scădere față de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime de 8700 mc/s.
Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9000 mc/s. Comparativ cu 2006, Dunărea a avut un debit la intrarea în țară de 15600 mc/s. Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție.
În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deținători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare”, arată Apele Române.
Dragoș HOJDA