Connect with us

ACTUALITATE

CAZUL FAMILIEI SAMSON – Doi copii români luați de lângă părinți fiindcă au spus la școală că sunt bătuți, deși nu era așa

Publicat cu

pe

Doi parlamentari, Titus Corlăţean şi Ben Oni Ardelean, cer Suediei să dea curs de urgenţă cererii României de repatriere a celor doi copii minori români ai familiei Samson reţinuţi abuziv de serviciile sociale din Suedia. Într-o conferință de presă, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României ş Ben Oni Ardelean, au tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia celor doi copii minori, Sara şi Tiana ai familiei Samson, preluaţi abuziv şi despărţiţi de părinţi de către Socialforvaltningen (Admnistraţia Socială) din Suedia.

„Două fete românce, ai căror părinţi, Daniel şi Bianca Samson, s-au stabilit în Suedia în urmă cu cinci ani, trăiesc o dramă greu de descris în cuvinte, după ce au fost despărţite cu brutalitate şi abuziv de părinţi de către Socialforvaltningen (Admnistraţia Socială). Sara (11 ani neîmpliniţi) şi Tiana (10 ani), doi dintre cei şase copii ai familiei, au fost luate direct de la şcoală în data de 2 decembrie 2022. Pentru că părinţii nu au dat curs solicitării fetei mai mari, care avea 10 ani la vremea respectivă, să îi fie procurate machiaj, ojă pe unghii şi au refuzat să îi cumpere un smartphone, considerând că este prea mică pentru asta, fata i-a ameninţat pe părinţi că va spune la şcoală că este bătută, ceea ce a şi făcut.

Serviciile Sociale au intervenit, le-au preluat de la părinţi şi le-au separat pe fetele mai mari, plasându-le la două familii de încredinţare diferite, la distanţă de sute de kilometri de părinţi si respectiv una faţă de cealaltă. În paralel, a fost deschisă şi o anchetă a Poliţiei. În momentul intervenţiei serviciilor sociale, sora mai mică, Tiana, le-a spus asistenţilor sociali că Sara inventează tot şi care este scopul, dar nu a fost crezută. Ulterior şi Sara a menţionat autorităţilor că a denaturat adevărul, din dorinţa de a pune presiune asupra părinţilor, nefiind în nici un caz, nici ea, nici sora ei supuse unor abuzuri din partea părinţilor”, au spus cei doi.

„Ancheta Poliţiei a fost închisă rapid, confirmându-se că nu au existat abuzuri din partea părinţilor. Cu toate acestea, Serviciile Sociale din Suedia au continuat să deţină custodia celor două fete în mod abuziv, timp de peste un an şi jumătate, „construind” un aşa-zis caz separat, transformând-ul dintr-unul de „violenţă” într-unul „religios”, datorită identităţii creştine a părinţilor români şi refuzând să le permită celor două fete să se întoarcă lângă părinţi. La primul proces pe care l-au pierdut cu o majoritate de 3-2 bazată pe „prezumţii”, nu pe probe, părinţilor li s-au pus mai multe întrebări menite să arate că fac parte dintr-un mediu „religios extremist”. Spre exemplu, au fost întrebaţi ce ar spune dacă o fată ar veni acasă şi ar spune că este lesbiană sau de ce copiii nu au o părere bună despre gay şi de ce nu li se dau machiaje şi telefoane la copii. Mai mult de atât, de când fetele au fost luate, părinţilor li s-a permis să le vadă doar o oră pe lună. Li s-a spus că aşa este normal, pentru ca fetele să se obişnuiască separate de părinţi, pentru a fi încredinţate unor familii mai bune”, a declarat senatorul Titus Corlăţean.

„Nu doar că fetele sunt despărţite de părinţi şi respectiv una de alta, dar starea lor de sănătate s-a înrăutăţit dramatic. Una dintre fete a avut mai multe tentative de suicid şi cere să se întoarcă acasă. În două bilete scrise de mână şi trimise părinţilor, una dintre fete le spune părinţilor că vrea să moară, pentru că nu este lăsată să se întoarcă lângă părinţi, iar „socialul” i-a distrus viaţa”, a declarat şi Ben Oni Ardelean.

Cei doi parlamentari au subliniat faptul că toate demersurile făcute de autorităţile române prin Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Familiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului au rămas fără răspuns din partea autorităţilor suedeze.
Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate