Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

UPDATE: Cazul „Mita la Goldis”, din nou in instanta – Dupa doi ani de la flagrant, in dosar inca se administreaza probe (FOTO)

Publicat cu

pe

Un nou termen de judecata in cazul „Mitei la Goldis”. Dupa aproape doi ani de la prinderea in flagrant a unui examinator din cadrul Universitatii Vasile Goldis din Baia Mare, care a pretins studentilor bani pentru a le da note de trecere la un examen, cazul este departe de a fi solutionat, cu toate ca procurorii au finalizat dosarul in cateva luni. In instanta, insa, cauza se misca foarte greu.

Istoric. In luna februarie, 2008, Claudia Mara, preparator universitar al Facultatii de Stiinte Juridice, din cadrul Universitatii Vasile Goldis din Baia Mare, a fost programata pentru a face parte dintr-o comisie de examinare a studentilor. Examenul urma a fi dat la drept roman si a fost programat pentru data de 12 februarie.

Din comisie mai faceau parte alte doua persoane, printre care si Teodor Mara, sotul inculpatei. Acesta era profesorul examinator, titular al cursului de drept roman. Examenul fusese conceput cu o proba scrisa, desfasurata on-line, fiind vorba de o forma de invatamant la distanta. Avand in vedere faptul ca familia Mara domiciliaza la Arad, Teodor Mara si-a desemnat sotia, asistent universitar, sa supravegheze examenul sustinut de studentii baimareni.

Inaintea examenului, Claudia Mara a luat legatura cu Dorina Ciuclea, responsabila de an, solicitandu-i sa aiba o discutie cu colegii de an, pentru  promovarea mai facila a examenului. Astfel, studentii care intocmisera referat, puteau fi siguri de o nota de trecere, prin achitarea sumei de 150 lei, iar pentru cei care nu aveau referatul gata, taxa era de 200 lei.

Banii urmau a fi adunati de responsabila de an. Aceasta trebuia sa intocmeasca o lista cu studentii cotizanti. In urma discutiei, sefa de an si-a contactat colegii pentru a le comunica datele problemei.

16 studenti s-au declarat de acord sa cotizeze pentru promovarea examenului (cu referat sau fara), Dorina Ciuclea strangand 3.050 lei, bani care au ajuns in buzunarul asistentului Claudia Mara.

Banii au fost predati in incinta Hotelului Rivulus, unde Mara era cazata. Alaturi de bani, Mara a mai primit si un tabel cu numele cotizantilor. In aceeasi zi, inaintea examenului la drept constitutional, Claudia Mara a dictat studentilor aflati intr-un amfiteatru din cadrul sediului universitatii, subiectele pentru examenul ce urma sa aiba loc peste zece zile.

De asemenea, Mara a mai comunicat studentilor ca raspunsurile le vor fi de folos si la sustinerea examenului oral, in acest fel, materia fiind redusa „de la 500 de pagini, la 4-8 file”, iar ca legat de promovabilitatea testului la drept roman, nu vor fi probleme.

Cu aceeasi ocazie, Claudia Mara a primit din partea responsabilei de an suma de 2.400 lei, pentru inca 13 studenti care se adaugau listei de cotizanti. La iesirea din cladire, asistentul universitar a fost oprit de organele de ancheta, in cadrul unui flagrant organizat in urma unui denunt depus de unul dintre studenti, deranjat de ideea promovarii examenului cu ajutorul banilor.

Asupra Claudiei Mara s-au gasit 2.400 lei si tabelul cu studentii care dadusera banii. Disperata, ea l-a contactat telefonic pe sotul aflat la Arad, expunandu-i problema. In cursul aceleiasi seri, Teodor Mara si-a sunat un fost student, din Baia Mare, pe care l-a rugat sa se deplaseze la hotelul unde era cazata si fiica sotilor Mara. Cei doi s-au intalnit in holul Hotelului Rivulus, unde tanara de 16 ani i-a inmanat studentului respectiv mai multe bancnote impregnate cu apa, in valoare de 4.700 lei.

Dupa finalizarea povestii, explicatiile primite de anchetatori, cu privire la provenienta si destinatia banilor, au fost penibile. Claudia Mara a declarat ca a primit cei 2.400 lei, pe care ii avea asupra sa in momentul flagrantului, drept sume de bani pentru anumite cursuri achizitionate de studenti, de la sotul acesteia, in cursul anului 2007. Iar tabelul respectiv reprezenta numele fiecarui cursant.

Afirmatiile sale au fost contrazise de declaratiile studentilor. Acestia au recunoscut in fata organelor de cercetare penala ca au oferit acei bani pentru a promova examenul la drept roman si ca nu exista nicio legatura cu acele cursuri amintite de Mara. Respectivele cursuri se comercializasera, insa fiecare student achitase pe loc suma ceruta de Teodor Mara. Cat despre banii dati de fiica familiei Mara, acestia ar fi fost spalati din greseala si inmanati studentului de frica unui eventual furt din camera de hotel.

Claudia Mara a fost arestata preventiv, dupa trei luni, instanta inlocuind-o cu aceea a interdictiei de a parasi tara. In iulie, 2008, dosarul a fost finalizat de procurori, iar Claudia Mara, trimisa in judecata pentru comiterea infractiunii de luare de mita, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Teodor Mara, titularul catedrei de drept roman, a primit un NUP din partea procurorilor, considerandu-se ca implicarea sa in acest caz nu prezinta relevanta sub aspect penal.

Nici pana astazi nu s-a emis o solutie in dosarul mitei de la Goldis, cauza aflandu-se intr-o permanenta amanare. La ultima infatisare s-a solicitat un nou termen, in vederea administratii de probe.

UPDATE: La termenul de marti, cauza a fost amanata pentru o noua administrare de probe. Tipic.

Ciprian DRAGOS

Sotii Mara.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo